3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăParlamentul, prima sesiune ordinară. Prioritățile aleșilor

Parlamentul, prima sesiune ordinară. Prioritățile aleșilor

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, astăzi, prima sesiune parlamentară ordinară din acest an.

Preşedinţii celor două Camere legislative, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, au decis convocarea Senatului şi a Camerei Deputaţilor de la ora 15:00, respectiv ora 16:00.

Ca la fiecare început de sesiune, în prima şedinţă, senatorii şi deputaţii vor alege, prin vot, conducerile celor două Camere: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Birourilor permanente, preşedinţii fiind aleşi la începutul legislaturii pe durata mandatului Parlamentului.

Alegerea conducerilor celor două Camere se realizează în urma propunerilor grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv, a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

Prioritățile Parlamentului în prima sesiune

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la măsurile privind criza din energie, legea offshore, precum şi proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a anunţat că adoptarea legii offshore reprezintă o urgenţă a noii sesiuni parlamentare.

„O urgenţă pentru această sesiune, şi aş spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de această securitate energetică a României”, a afirmat Cîţu, citat de Agerpres.

Cîțu a adăugat că o altă lege avută în vedere este proiectul de desfiinţare a SIIJ.

Ordonanţa de urgenţă care prevede noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie şi gaze a fost adoptată în 25 ianuarie de Guvern şi se află în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat în 21 ianuarie punerea în dezbatere publică a proiectul de desfiinţare a SIIJ, menţionând că Parlamentul trebuie să adopte proiectul în termenul stabilit de 31 martie.

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a anunţat că parlamentarii social-democraţi au ca priorităţi, în sesiunea legislativă care începe, prevederi cuprinse în programul de guvernare, dar şi unele aspecte legate de concluziile comisiei de anchetă în cazul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

El a spus că ar putea fi modificat cadrul legislativ în cazul unor hidrocentrale fără aviz de funcţionare.

„Priorităţile PSD sunt cele referitoare la susţinerea programului de guvernare pe toate domeniile de activitate, începând cu economie, sănătate, agricultură şi aşa mai departe. Aceasta este prioritatea noastră şi sigur că sunt şi chestiuni punctuale, specifice. Spre exemplu, ştiu că lucrează în acest moment colegii din Senat la iniţiative legislative care au reieşit ca necesitate din interiorul comisiei de anchetă referitoare la analiza creşterii preţurilor la energie şi gaze. Este vorba despre acele hidrocentrale care nu au aviz astăzi şi, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Mediului, ai autorităţilor competente, a reieşit că s-ar putea modifica cadrul legislativ, astfel încât acei 600 MW care ne-ar fi extrem de necesari în acest moment să poată să fie puşi în funcţiune cât mai repede”, a afirmat Oprea.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă