27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăPoliticăOrban: "Respingem solicitările privind autonomia ţinutului secuiesc"

Orban: “Respingem solicitările privind autonomia ţinutului secuiesc”

Ludovic Orban spune că un astfel de concept de conducere pe criterii etnice nu există în niciun stat democratic. Șeful PNL susține că România este una dintre ţările care acordă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale.

“Le respingem categoric. Se ştie foarte clar că în Constituţie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite. (…) În ceea ce priveşte autonomia există autonomie locală (…), este un principiu prevăzut în Constituţie, numai că această autonomie locală nu se aplică pe criteriul etnic. În ceea ce priveşte autonomia teritorială acest concept nu există în sistemele democratice. România este una dintre ţările care acordă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale. Exagerarea nu face bine nimănui. Nici măcar lor nu le face bine pentru că vehiculează nişte concepte absurde, care nu au niciun fel de legitimitate şi susţinere, cred că nici măcar în rândul cetăţenilor români de etnie maghiară. (…) Nu aş vrea să interpretez ca un act de sfidare la adresa noastră, dar vine pe linia unor declaraţii şi poziţii care nu mi se par corecte faţă de statul român şi faţă de istoria României, cum este declaraţia preşedintelui UDMR că nu are ce sărbători în anul Centenarului (n.r. Marii Uniri). (…) Suntem categoric împotrivă şi aceste propuneri nu au nici cea mai mică şansă să întrunească vreodată sprijinul populaţiei din România”, a spus Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El a susţinut că iniţiativa UDMR, PCM şi PPMT nu are şanse să fie pusă în practică.

“E mai mult un mod de autolegitimare, s-or fi săturat şi cetăţenii de etnie maghiară să voteze aceleaşi partide şi într-un fel simt nevoia să forţeze, să creeze o temă ca să-şi reconsolideze susţinerea electorală a cetăţenilor români de etnie maghiară. Nu văd un alt rost al unei astfel de iniţiative care are zero şanse să fie pusă în practică”, a adăugat Ludovic Orban.

UDMR, PCM şi PPMT cer, într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni – Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

Cele mai citite

Polonia primește prima plată din fondurile de redresare ale UE

Polonia a primit 6,3 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare al Uniunii Europene, prima plată de acest fel, scrie Euronews. Plata, confirmată luni,...

Arsenal a rămas fără muniție! „Tunarii” lui Arteta, învinși pe teren propriu de Aston Villa

Arsenal a pierdut meciul disputat pe teren propriu cu Aston Villa, scor 0-2, și a ratat șansa de a urca pe prima poziție în...

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...
Ultima oră
Pe aceeași temă