19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăOpoziția inițiază moțiune în Parlament împotriva lui Tudorel Toader

Opoziția inițiază moțiune în Parlament împotriva lui Tudorel Toader

”Sperăm să se alăture cu toții acestui demers, este un instrument democratic pe care îl avem la îndemână ca partide parlamentare. Nu e momentul niciunui orgoliu politic, e una din cauzele care ar trebui să ne unească pe toți, în baza mandatului primit de la oamenii care ne-au votat să le apărăm interesele, nu să protejăm infractori”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

USR consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încălcat toate principiile democratice și ale statului de drept prin declarația publică de aseară, 22.02.2018, când a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fără să ofere motive juridice bine fundamentate, în acord cu Legea 303/2004, cea care reglementează motivele și condițiile în care se poate cere revocarea unui procuror șef al DNA.  A afirmat aseară că această decizie se bazează pe un raport minuțios întocmit, pe care îl va posta pe site-ul Ministerului Justiției, pentru informarea mass-media și a opiniei publice. Până la această oră, raportul nu a fost încă publicat și nimeni nu a avut acces la el.

Conform declarațiilor de astăzi ale președintelui României, Klaus Iohannis, nici măcar Administrația prezidențială nu a primit acest raport, ceea ce este de neconceput, un abuz al ministrului Justiției și o exercitare a puterii în mod discreționar.

Motivele pentru care vom depune moțiune împotriva ministrului Toader sunt, printre altele:

S-a substituit autorității CSM, ceea ce este neconstituțional. S-a referit la anchetarea OUG 13 de anul trecut, când CSM a decis că procurorii au acționat corect
A făcut aprecieri la dosarul Belina, care este un dosar în curs. Este un fapt grav ca ministrul Justiției să facă aprecieri pe un dosar în curs de soluționare.
Toader a spus că Laura Codruța Kovesi a contestat autoritatea CCR, pentru că a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru că CCR a dezincriminat o parte a abuzului in serviciu. Aceasta este un fapt, nu o contestare din partea șefei DNA.
Doamna Kovesi a dat interviuri la BBC și Euronews și a stricat imaginea României pe plan extern. Așadar avem o acuză pentru delict de opinie. Dar minciunile transmise de Dragnea și Tăriceanu către reprezentanții CE sau ale europarlamentarilor trimiși la Bruxelles de PSD-ALDE nu au stricat imaginea țării? Dar sutele de mii de oameni în stradă timp de 1 an de zile, care protestează neîncetat față de abuzurile de putere ale grupării Dragnea-Tăriceanu nu transmt același mesaj?
Tudorel Toader a vorbit și despre arestări ilegale. Nu știm ce probe are în acest sens și cum a ajuns la această concluzie foarte gravă. Dar ministrul se substituie aici unei instanțe judecătorești, deoarece judecătorii sunt cei care dispun măsura arestului, nu procurorii. Astfel că nu vedem niciun motiv pentru care acestea să i se impute șefei DNA.
USR consideră că ce am văzut cu toții aseară este un act de forță din partea Guvernului României, prin intermediul ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu scopul intimidării procurorilor și magistraților din toată țara, ba chiar a CSM. E avertismentul că oricine, oricând, indiferent de competențe și/sau performanțe profesionale, poate fi dat jos din funcție după bunul plac al guvernanților. În ultimă instanță, o amenințare la adresa tuturor oamenilor cinstiți din țara asta, care nu mai sunt astfel protejați de nimeni.

”Ce avem acum este un atac la adresa instituțiilor statului, aruncarea la coș a principiului separației puterilor în stat și anularea democrației, prin exercitarea puterii executive în mod discreționar”, a spus președintele USR, Dan Barna.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă