„Nu este normal ca securitatea europeană să fie susținută predominant de SUA”, consideră Emil Constantinescu, fostul președinte al României din perioada anilor 1996 – 2000.
Fostul șef de stat prezintă acest punct de vedere într-un studiu publicat pe site-ul Institutului Levantului, pe care îl conduce. Studiul este intitulat „Europa viitorului: uniune politică, economică sau spirituală?” și este dedicat zilei de 9 mai – Ziua Europei.
„Prăbuşirea Europei comuniste a fost şi o victorie a conceptului de securitate transatlantică. După 30 de ani, putem să ne întrebăm dacă ea a generat numai noi forme de solidaritate sau, într-o manieră aproape iraţională, a promovat şi prima ruptură reală între continentul american şi Europa? În perioada Bush jr., Statele Unite ale Americii au elaborat, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, un concept de securitate complet autonom. Acesta a fost negat, cel puţin teoretic, de către administraţia Obama și s-a manifestat mai pregnant în mandatul Trump. În politica americană tendinţa nu s-a evaporat peste noapte și, probabil, deși se va atenua, nu va dispărea nici în mandatul lui Biden, pentru că, într-adevăr, nu este normal ca securitatea europeană să fie susținută predominant de SUA. Acest lucru înseamnă că securitatea continentului nostru va continua să fie transatlantică, sau trebuie să ne imaginăm o Identitate de Apărare Europeană foarte diferită de ceea ce este azi?”, se întreabă fostul președinte Emil Constantinescu.