19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăNoua legislatură a început cu boicotarea plenului

Noua legislatură a început cu boicotarea plenului

Ședința Camerei Deputaților a fost condusă, conform cutumei, de decanul de vârstă al deputaților – Feodor Lucian (AUR). Pe rând, au luat cuvântul liderii de grup ai partidelor parlamentare care au anunțat membrii comisiei de validare. Astfel, Alfred Simonis va rămâne lider de grup al PSD, în timp ce, la PNL, lider devine Gabriel Andronache. Grupul USR PLUS va fi coordonat de Ionuț Moșteanu, cel al AUR de George Simion, iar cel al UDMR de Csoma Botond.

Pesediștii au aplaudat în momentul în care președintele de ședință a anunțat că acesta este cel mai mare grup parlamentar, având 110 fotolii de deputați. Ulterior, președintele de ședință a aplaudat și a insistat de la prezidiu ca și AUR să primească aplauze, dar sala a rămas mută. „Propun să aplaudați pentru că a fost o surpriză plăcută pentru întreaga țară”, a spus Feodor.

Ulterior, președintele de ședință a suspendat plenul pentru două ore pentru ca membrii comisiei de validare să poată lucra.

În același timp, senatorii s-au întrunit în ședință, iar copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, anunțat că USR PLUS o susține pe Anca Dragu pentru a prelua șefia acestei camere. Între timp, ședința de deschidere a fost prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.

Potrivit regulamentelor, după întrunire, cele două camere trebuie să își aleagă președinții prin vot secret, coaliția susținându-i pe Ludovic Orban, respectiv Anca Dragu. Din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor mai fac parte patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori. Biroul permanent se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor.  

PSD deţine 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL – 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

OBSTACOLE

Toţi membrii grupului minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor au intrat în izolare după ce unul dintre aceştia a fost depistat cu COVID-19, punând în pericol constituirea Parlamentului. Anterior, respectivul reprezentant participase la negocieri cu coaliţia de centru-dreapta. Ieri, în plen s-a decis ca ei să intervină prin telefon.

„Sunt anumite probleme cu constituirea Parlamentului. (…) ei au avut o negociere cu domnul Orban (…). Am înţeles că tot grupul a intrat în izolare, urmând să facă testul de mâine să vadă dacă s-a răspândit virusul”, a spus Ciolacu.

„O vom avea pe Anca Dragu la Senat, care va lucra în parteneriat cu Ludovic Orban la Camera Deputaţilor, deci suntem pregătiţi să ne asumăm guvernarea”.

DACIAN CIOLOȘ
Copreședinte USR PLUS

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă