24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMugur Isărescu: ,,Băncile au sărit calul cu ROBOR-ul”

Mugur Isărescu: ,,Băncile au sărit calul cu ROBOR-ul”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a susținut o conferință de presă, marți, în care a explicat cum a ajuns România la un deficit comercial de 15,4 miliarde de euro și la o inflație record.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a susținut o conferință de presă, marți, conferință de presă dedicată Raportului trimestrial asupra inflației (ediția august 2022).

”Inflația ridicată rămâne un fenomen global. România nu este „fruntașă”, suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%.

Dar mai important și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5%.

În plus, un studiu arată că, din 60 de țări, doar zero țări mai au în acest moment o inflație mai mică de 2% sau egal cu 2%. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată.”

”S-a intervenit în România, în măsura în care s-a putut, cu atenție să nu exgerăm, mai ales în ceea ce privește creșterile bugetare”

”Cauze crestere inflație – șocuri pe partea ofertei, creșteri prețuri energiei. Fără schema de compensare și plafonare prețuri energie, inflația trecea de 20%”

”Au fost modificări sezoniere la alte tipuri de combustibili. Între factorii care au contribuit la creșterea prețului la carburanți este creșterea prețului țițeiului, dar și alți factori. Vom micșora pasul de creștere a dobânzii de politică monetară, atunci când vom vedea scăderi la prețurile materiilor prime.

Creșterea este cu magnitudine mai mare la produsele alimentare procesate, din cauza prețurilor la energie, poențată și de seceta care s-a instaurat”

”Primele semne pozitive sunt în ce privește materiile prime, inclusiv la produsele agricole. Am spus și în ședința precedentă că, în măsura în care apar primele semne de temperare și apoi de scădere a ratei inflației, vom micșora pasul de creștere a ratei de politică monetară. Astfel, cu excepția gazelor naturale aproape toate materiile prime au început să meargă în jos. Și este o tendință și pe plan mondial.”

Pe piața forței de muncă este posibil să mai apară presiuni inflaționiste.

”Cand inflația este ridicată, creșterile salariale sunt mai ridicate”

”După ieșirea din izolare, consumul a crescut. În semenstrul 2 se va simți mai mult temperarea”

”Consumul populației a evaluat foarte favorabil, în trimestrul I 2022. Era și normal după dezlegarea economiei, după ieșirea din izolare. Consumul a crescut pe toate palierele.

Dar, treptat, lumea a constatat că, odată cu creșterea prețurilor, există și o scădere a puterii de cumpărare. S-au înăsprit și condițiile de finanțare. Și toate acestea au fost de natură să atragă o temperare, în prezent, și credem că în semestrul 2 se va simți și mai mult.

Vedem o orientare mai pronunțată către magazinele de tip discount și creșterea interesului pentru produsele din gama marcă proprie.

La investiții, veștile nu sunt rele, dar nici extraordinare. După cum vedem acum lucrurile, perspectiva este rezervată. Și este imprimată de reacutizarea tensiunilor pe latura ofertei, accentuarea incertitudinii și majorarea dobânzilor.

Vedem clar o creștere a ratei dobânzii mai pronunțată pentru societățile nefinanciare, dar și o creștere a volumului de credite. Deci, în ciuda majorării dobânzilor, cererea de credite a crescut la societățile financiare, dar și la populație, unde până la sfârșitul lunii iunie creșterile de dobânzi nu au fost atât de pronunțate.”

”Nu dorim să omorâm creditul în valută”

”Perioada aceasta a dobânzilor negative, mici, este o perioadă depășită. A ne raporat repatativ la ce a fost acum 4-56-10 ani nu cred că ne ajută. E o situație care nu se va repeta. Normalizarea situației înseamnă să se meargă treptat spre dobânzi real pozitive, normale. Adică de 3-6%.”

”Deși au crescut dobânzile, cererea de creditare a crescut”

Băncile au cam sarit calul – referitor la creșterea Robor. A fost clar tendința băncilor să priveasca pesimist viitorul. E vorba de dobânzi la 3 luni, 6 luni. Cotațiile au fost cu mult peste dobanda de politică monetara. Cred ca ROBOR se va apropia de rata de dobândă de politică monetară (adică să scadă)

”Am înăsprit condițiile de lichiditate, pentru ca băncile să împingă în sus dobânzile. La o inflație în creștere, românii ar pierde”

”Despre inflatie – va mai fi o creștere în august. În trimestrul 2 din 2024 vom reveni cu inflația în zona țintită!”

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă