3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăMitropolitul pro-rus de la Chișinău către patriarhul Rusiei: "Soarta Republicii Moldova este...

Mitropolitul pro-rus de la Chișinău către patriarhul Rusiei: „Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri, într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România”

Mitropolitul Vladimir, șeful Mitropoliei Chișinăului și Moldovei, care este subordonată Patriarhiei Rusiei, i-a adresat un mesaj disperat patriarhului Kiril al Rusiei, în care îl avertizează asupra faptului că Republica Moldova se va reuni cu România și că acest proces este inevitabil.

Mitropolitul Vladimir Cantarean conduce Mitropolia Chișinăului și a Moldovei, care are atribuții în Republica Moldova, inclusiv în regiunea Transnistriei. Mitropolia lui Vladimir este subordonată Patriarhiei Rusiei, pe care o conduce patriarhul Kiril. La rândul lui, Kiril este un susținător constant al președintelui Putin și al războiului de agresiune pe care Rusia îl duce în Ucraina. Pentru credincioșii ortodocși din Republica Moldova, funcționează și Mitropolia Basarabiei, condusă de mitropolitul Petru, care este subordonată Bisericii Ortodoxe Române.

În această conjunctură, mitropolitul Vladimir de la Chișinău i-a trimis o scrisoare patriarhului Kiril de la Moscova. Scrisoarea, scrisă în limba rusă, poartă data de 5 septembrie 2023 dar informații publice despre ea au apărut abia din data de 20 octombrie 2023. Vlad Cubreacov, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a postat pe internet o traducere neoficială, în limba română, a acestui document. Apoi, fragmente ale scrisorii au fost publicate și de presa de la Chișinău. În principal, mitropolitul Vladimir se plânge patriarhului Kiril că Mitropolia Moldovei are tot mai puțini adepți, că Patriarhia Rusiei n-o susține și că, în schimb, Mitropolia Basarabiei, susținută de Biserica Ortodoxă Română, devine dominantă în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria. În opinia mitropolitului Vladimir, aceste evoluții sunt favorizate de faptul că populația Republicii Moldova este tot mai atrasă de România, ceea ce va face chiar ca Republica Moldova să se unească, la un moment dat, cu România.

Mitropolitul Vladimir nu ar susține ideea unirii Republicii Moldova cu România, nici nu afirmă că această unire ar fi dorită de guvernul de la Chișinău. Șeful bisericii pro-ruse îi spune însă patriarhului Rusiei că această unire ar fi fost decisă de „marile puteri”. „Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum am spus mai sus, Mitropolia Chișinăului și a Moldovei poate doar urmări aceste transformări, căci orice intenție de a opri acest proces va fi percepută nu doar de societatea civilă, ci și de clerul și credincioșii noștri, care tot mai des se îndreaptă către România și Occident, ca fiind un pas subversiv și nepopular, întrucât nimeni nu poate nega factorii istorici, iar întârzierea acestui proces prelungește agonia celor care doresc să-l oprească”, scrie mitropolitul pro-rus din Republica Moldova către patriarhul Kiril al Rusiei.

Mitropolitul Vladimir conduce „Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove”. Această mitropolie are și un site oficial. Pe site-ul Mitropoliei „întregii Moldove” nu este publicată scrisoarea pe care mitropolitul Vladimir i-a trimis-o patriarhului Kiril. În schimb, pe site-ul acestei mitropolii este pus un link, către o știre de pe site-ul deschide.md. Știrea în cauză fusese publicată la data de 20 octombrie 2023. În acea știre, secretarul Mitropoliei „Întregii Moldove”, Vadim Cheibaș, confirma pentru jurnaliștii site-ului deschide.md că scrisoarea trimisă în septembrie 2023, de mitropolitul Vladimir către patriarhului Kiril al Rusiei, este autentică. Protoiereul Cheibaș este cel desemnat să prezinte „poziţia Mitropolitului Vladimir şi deciziile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Trebuie totuși amintit că, pe de altă parte, potrivit sondajelor de opinie, sub 40 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova ar dori unirea cu România.

Câteva detalii interesante se observă în biografia mitropolitului Vladimir. El este născut, în anul 1952, nu în Republica Moldova ci în regiunea Cernăuți din Ucraina. În perioada fostei URSS, înainte să devină preot, Vladimir Cantarean a servit ca militar în termen în Flota Mării Negre a Rusiei. În anul 1989 (deci în faza finală a comunismului), mitropolitul Vladimir a absolvit Academia Teologică din Moscova.

Mitropolitul Vladimir, șeful acelei comunități ortodoxe din Republica Moldova care este subordonată Patriarhiei Rusiei, îl avertizează pe patriarhul Rusiei că are din ce în ce mai puțini adepți în Republica Moldova și că nu poate decât să asiste la procesul ireversibil prin care Republica Moldova se va uni cu România.

„Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”

Vladimir,

Mitropolitul Chișinăului și Moldovei

Acum un an, în octombrie 2022, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, le adresa un mesaj credincioșilor din Republica Moldova, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, condusă acum de Înaltpreasfințitul Petru și aflată în subordinea BOR. Mitropolia Basarabiei este cea înființată în anul 1925.

„Îi încredințăm pe toți credincioșii ortodocși din Republica Moldova că Biserica Ortodoxă Română, ca o mamă spirituală care nu își abandonează niciodată fiii, prin vrednicii ierarhi și preoți din cele trei eparhii basarabene, le va fi în continuare alături, susținându-i atât prin rugăciunile ei permanente, cât și prin susţinerea activităților concrete pastorale, social-filantropice și culturale din Mitropolia Basarabiei”

Preafericitul Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Basarabiei, care este subordonată Bisericii Ortodoxe Române, a fost reactivată în anul 1992, la un an după ce, la 27 august 1991, Republica Moldova a devenit independentă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă