25.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăPoliticăMinisterul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre "România Mare"

Ministerul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre “România Mare”

Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface “România Mare”.

O asemenea declarație făcuse Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Medvedev este socotit cel mai înalt oficial rus, după președintele Putin. Medvedev a fost prim-ministru al Rusiei și a deținut chiar funcția de președinte al Rusiei, în perioada în care Vladimir Putin a fost prim-ministru.

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, precizează un comunicat transmis de Ministerul român de Externe.

Medvedev a făcut repectiva declarație după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat oficial la admiterea în UE. Acest statut i-a fost acordat de Consiliul European. Președinta Maia Sandu l-a sunat după aceea pe președintele Klaus Iohannis, pentru a-i mulțumi.

La aceeași dată, 23 iunie 2022, și Ucraina a primit statutul de candidat oficial.

De ce a vorbit vicepreședintele Rusiei despre “România Mare”

Ideea că România actuală ar dori să refacă “România Mare” a fost vehiculată periodic de propaganda Rusiei. După cum se știe, mai puțin de jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova susțin unirea cu România. De aceea, ideea lansată de Medvedev putea tensiona relațiile dintre România și Republica Moldova.

Concomitent, enunțarea acestei idei era menită și să scadă dorința locuitorilor Republicii Moldova de a intra în UE. Și, tot în avantajul Rusiei, enunțarea acestei idei putea tensiona relațiile dintre România și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Shifty Shellshock, solistul trupei Crazy Town – al cărui nume real este Seth Binzer – a decedat la vârsta de 49 de ani

S-a stins din viață solistul trupei Crazy Town, Shifty Shellshock, la vârsta de 49 de ani. Numele său real este Seth Binzer. Vestea a fost...

Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 24 de persoane în orașul Gaza

Forțele israeliene au ucis cel puțin 24 de palestinieni în trei atacuri aeriene separate asupra orașului Gaza, marți dimineață, printre morți numărându-se și o...

Ce soluție adoptă azi coaliția de guvernare?

Astăzi, coaliția de guvernare are de luat o decizie grea privind data alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu susține în continuare varianta 15 sau 29 septembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă