Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface „România Mare”.
O asemenea declarație făcuse Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Medvedev este socotit cel mai înalt oficial rus, după președintele Putin. Medvedev a fost prim-ministru al Rusiei și a deținut chiar funcția de președinte al Rusiei, în perioada în care Vladimir Putin a fost prim-ministru.
„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, precizează un comunicat transmis de Ministerul român de Externe.
Medvedev a făcut repectiva declarație după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat oficial la admiterea în UE. Acest statut i-a fost acordat de Consiliul European. Președinta Maia Sandu l-a sunat după aceea pe președintele Klaus Iohannis, pentru a-i mulțumi.
La aceeași dată, 23 iunie 2022, și Ucraina a primit statutul de candidat oficial.
De ce a vorbit vicepreședintele Rusiei despre „România Mare”
Ideea că România actuală ar dori să refacă „România Mare” a fost vehiculată periodic de propaganda Rusiei. După cum se știe, mai puțin de jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova susțin unirea cu România. De aceea, ideea lansată de Medvedev putea tensiona relațiile dintre România și Republica Moldova.
Concomitent, enunțarea acestei idei era menită și să scadă dorința locuitorilor Republicii Moldova de a intra în UE. Și, tot în avantajul Rusiei, enunțarea acestei idei putea tensiona relațiile dintre România și Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!