Iohannis a afirmat că dialogul în acest cadru aduce valoare adăugată cooperării regionale şi ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Balcani.
În mesajul prezentat de către Mihai Şomordolea, consilier de stat, de la Departamentul Securităţii Naţionale – secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, se arată că acest format de cooperare reuneşte state prietene României din regiunea Balcani – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia.
„Ca ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, România acordă o atenţie specială statelor din această regiune şi susţine apropierea acestora de familia europeană şi de cea euroatlantică. Pe palierul european, România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani, iar în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, am tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest. Totodată, România va rămâne un susţinător ferm al politicii „uşilor deschise” a Alianţei Nord-Atlantice şi ne bucură evoluţiile pozitive semnificative în acest domeniu ale ţărilor din Balcani. Felicit şi cu această ocazie aderarea Muntenegrului la NATO în anul 2017″, a subliniat Iohannis în mesaj.
Şeful statului a mai arătat că perspectiva aderării Macedoniei de Nord la NATO şi încurajările adresate Bosniei şi Herţegovinei de către Alianţa Nord-Atlantică la Summitul NATO de la Bruxelles, de anul trecut, reprezintă succese suplimentare pentru cele două ţări şi NATO, pe care România le-a susţinut.
„România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi doreşte stabilizarea ireversibilă a acestei zone. Militarii români au participat de-a lungul timpului la diferitele misiuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene desfăşurate în zonă. Suntem şi vom rămâne un contributor important în teatrul de operaţii Balcanii de Vest, în cadrul misiunii NATO KFOR din Kosovo şi a operaţiei EUFOR ALTHEA, a Uniunii Europene, în Bosnia şi Herţegovina, şi vom continua să sprijinim eforturile pentru creşterea stabilităţii şi securităţii în regiunea Balcanilor de Vest”, a spus Iohannis.
Şeful statului a menţionat că participarea la cea de-a 13-a reuniune a conferinţei dovedeşte utilitatea acestui format de cooperare, la nivelul şefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale. Iohannis a arătat că dialogul în acest cadru generează valoare adăugată cooperării regionale şi ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Balcani.
„Temele de dezbatere ale conferinţei din acest an – cooperarea militară, gestionarea crizelor, provocările şi limitările misiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU – sunt de un real interes pentru România şi pentru toţi participanţii la această reuniune. Cooperarea militară, precum şi schimbul de opinii şi bune practici în domeniul gestionării crizelor, la nivelul Aliaţilor şi partenerilor NATO sunt necesare astăzi, date fiind schimbările tot mai accentuate ale mediului de securitate şi caracterului impredictibil al riscurilor la adresa stabilităţii şi securităţii regiunii. Totodată, rolul ONU în gestionarea crizelor a fost şi va rămâne determinant pentru menţinerea păcii la nivel global”, a apreciat Iohannis.
Şeful statului a evidenţiat responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
„Deoarece multe crize au astăzi un caracter multidimensional accentuat, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-şi asume un rol mai important în soluţionarea multor aspecte care afectează securitatea internaţională. Reiterez susţinerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiţiei şi dezvoltării durabile reprezintă esenţa poziţiei ţării noastre”, a mai transmis Iohannis în mesaj.