„Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o ţară prosperă, sigură, un stat funcţional, cu instituţii democratice consolidate, în care legea este egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, o ţară care îşi promovează valorile şi identitatea şi îşi protejează resursele. Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetăţenilor, iar Parlamentul legiferează bine şi eficient. Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români şi faţă de care şi-au arătat de o manieră atât de categorică susţinerea”, a spus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului, unde a depus jurământul de învestitură pentru al doilea mandat, potrivit Agerpres.
El a arătat că principiul de la care va trebui să se plece în acest amplu demers de transformare a României este că statul, prin instituţiile sale, se află în slujba cetăţeanului.
„Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autorităţile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată. Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă şi fără reaşezarea, pe fundamente corecte, a administraţiei publice. Toate instituţiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societăţii şi interesului general”, a declarat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că rămâne un susţinător ferm al creării unei culturi a integrităţii funcţiei publice, la baza căreia se află un set de valori etice şi principii imuabile. Şeful statului a adăugat că va continua să sprijine fără rezerve lupta anticorupţie, arătând că va folosi toate prerogativele constituţionale pentru ca independenţa justiţiei şi domnia legii să nu fie alterate.
„O justiţie independentă este o condiţie indispensabilă a unei democraţii veritabile, o garanţie a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale. Şi în acest mandat voi continua să acţionez cu aceeaşi hotărâre pentru ca cetăţenii să îşi consolideze încrederea în stat”, a afirmat Iohannis.
El a susţinut că legislaţia va trebui să fie sistematizată şi simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina „riscul ca România să devină un stat blocat într-un hăţiş şi birocratic şi legislativ imposibil de desluşit”.
Iohannis a punctat că îşi doreşte o legislaţie coerentă şi adecvată realităţii, uşor de înţeles şi aplicat, „eliberată de orice formă nocivă de populism”.
Preşedintele a mai spus că este hotărât să vadă proiectul „România Educată” pus în practică, menţionând că funcţionarea eficientă a marilor sisteme publice este esenţială.
„Venituri suficiente şi sigure pentru pensionarii noştri, spitale şi şcoli curate şi bine dotate, cu medici şi dascăli corect răsplătiţi pentru munca lor, pe criterii de performanţă, infrastructură modernă, toate acestea nu mai trebuie să reprezinte excepţia, ci starea de normalitate în România. Pentru a asigura creşterea economică necesară susţinerii acestor sisteme publice, încurajarea mediului de afaceri şi sprijinirea lui prin politici guvernamentale sănătoase sunt vitale”, a susţinut Iohannis.
Şeful statului a arătat că va încuraja şi mai mult dezvoltarea industriei auto, energiei şi infrastructurii energetice, sectorului de tehnologie a informaţiei şi comunicaţiilor, agriculturii.
„România normală este ţara care îşi protejează cetăţenii. Voi asigura şi pe mai departe îndeplinirea acestui obiectiv, continuând angajamentele de succes ale politicii noastre externe şi de securitate, bazate pe cei trei piloni: consolidarea rolului României în Uniunea Europeană şi în NATO, precum şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a afirmat Iohannis.
Acesta s-a declarat convins că influenţa şi profilul internaţional al României va creşte, iar implicarea la nivelul Uniunii Europene în luarea unor decizii în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni va fi mult mai consistentă.
„Toate aceste linii majore de acţiune creionează proiectul României normale. Ştiu ce avem de făcut şi voi aduce alături de mine forţele politice autentic democratice pentru ca această viziune să devină realitatea de zi cu zi a fiecărui român. Există astăzi premisele pentru ca şi preşedintele, şi Parlamentul, şi Guvernul să lucreze temeinic în direcţia atingerii aceloraşi obiective de ţară. Este o şansă extraordinară pentru dezvoltarea reală a României, suntem datori să nu o irosim! Să răspundem, aşadar, cu loialitate aşteptărilor a milioane de români!”, a arătat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a declarat că îşi asumă să conducă munca de reconstrucţie a României şi să aducă alături toţi factorii responsabili.