„Odată cu numirea în funcţie, vă asumaţi o răspundere extrem de mare faţă de cetăţenii judeţului în care veţi fi prefect, respectiv subprefect, pentru că funcţia de prefect trebuie să fie un model de acţiune pentru întreaga administraţie a judeţului pentru serviciile deconcentrate din judeţ. De asemenea, funcţia de prefect vă face principalul responsabil pentru punerea în aplicare a programului de guvernare care a fost votat de Parlamentul României odată cu învestirea Guvernului pe care îl conduc”, a declarat premierul la Palatul Victoria, în cadrul unei videoconferinţe cu noii prefecţi.
Şeful Executivului le-a solicitat reprezentanţilor Guvernului în teritoriu „deschidere totală faţă de cetăţeni şi transparentizarea instituţiei prefectului şi tuturor serviciilor publice care-şi desfăşoară activitatea la nivelul judeţului”.
„Vă solicit să vă asiguraţi că toate entităţile publice care reprezintă ministerele sau alte autorităţi ale administraţiei centrale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legea, cu programul de guvernare şi cu interesul cetăţeanului, (…) vă solicit să asiguraţi legalitatea activităţii autorităţilor locale”, a adăugat el.
Orban le-a cerut prefecţilor să acorde „o atenţie specială modului în care forţele de ordine, Poliţia, Jandarmeria, pompierii, acţionează în interesul cetăţeanului, păzesc viaţa, integritatea fizică, proprietatea privată a fiecărui cetăţean” din judeţul în care îşi vor exercita funcţia.
„De când a fost instalat acest Guvern, există o schimbare majoră în ceea ce priveşte funcţia publică şi implicarea oamenilor care exercită funcţii de demnitate publică sau funcţii publice. Nu există oră din zi în care să existe vreo scuză pentru vreun reprezentant al Guvernului sau vreun om care deţine o funcţie publică de conducere şi să nu fie la dispoziţia cetăţeanului, să nu acţioneze pentru îndeplinirea funcţiilor şi misiunii pe care o desfăşoară”, a mai declarat premierul.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, schimbarea din funcţie a prefecţilor din mai multe judeţe.
Executivul a decis schimbarea prefecţilor din Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Bucureşti, Ialomiţa – constatare încetare de drept a raportului de serviciu.
S-a decis schimbarea subprefecţilor din Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Dolj, Gorj, Giurgiu, Iaşi, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui.
Executivul a aprobat numirea următorilor prefecţi: Nicolae Albu (Alba), Stoian Gheorghe (Arad), Alexandru-Liviu Miroşeanu (Bacău), Stelian-Nechita Dolha (Bistriţa-Năsăud), Alexandru-Valentin Colbu (Botoşani), Ioan-Gabriel Avramescu (Galaţi), Aneta Matei (Giurgiu), Vasilică Potecă (Hunedoara), Marian Grigoraş (Iaşi), Lazăr George (Neamţ), Liviu Dumitraşcu (Teleorman), Mircea Gologan (Vaslui ), Gheorghiţa Berbece (Vrancea).
Subprefecţi au fost numiţi Liliana Oneş – Timiş şi Rareş Macrea – Sibiu.