16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăLudovic Orban a discutat cu mai multi prefecti și primari despre înfiintarea...

Ludovic Orban a discutat cu mai multi prefecti și primari despre înfiintarea de piete volante

Ludovic Orban a discutat telefonic cu reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru găsirea soluţiilor de protejare a producătorilor autohtoni ȋn contextul ȋnchiderii temporare a pieţelor care nu sunt ȋn aer liber.

Mulți primari s-au mobilizat rapid pentru identificarea spațiilor potrivite pentru amenajarea piețelor în aer liber.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a spus că municipalitatea bucureșteană va amenaja piețe volante și spații deschise suplimentare.

,,Am convenit acest lucru în urma unei discuții telefonice cu premierul Ludovic Orban, ca măsură specială pentru susținerea micilor producători din jurul Bucureștiului și a bucureștenilor care cumpără astfel de produse de pe piața țărănească”, a spus Nicușor Dan.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a anunțat că  ,,Locuitorii Sectorului 6 și producătorii români nu au motive să își facă griji pentru închiderea piețelor amenajate în spații închise. Am găsit deja soluții pentru a amenaja piețe deschise / piețe volante la care vor avea acces producătorii români în imediată vecinătate a piețelor (parcările adiacente etc.). Am avut o discuție pe această temă și cu premierul Ludovic Orban și l-am asigurat de faptul că nici producătorii români, nici locuitorii sectorului nu vor avea probleme după încheierea piețelor din spațiile închise.”

 Primarul din Constanța, Vergil Chițac, a anunțat o soluție: ”Am purtat o discuție cu domnul prim-ministru Ludovic Orban și am făcut o analiză succintă cu privire la consecințele pe care le are această decizie asupra producătorilor români care își desfac marfa în piețe ce vor fi închise. Astfel, am ajuns la concluzia că Primăria Municipiului Constanța va putea asigura spații de desfacere pentru producătorii locali în locuri cu un bun vad comercial. În acest sens, vom aplica una dintre următoarele două măsuri: vom constitui piețe în exteriorul acelora care se închid; acolo unde nu vom putea organiza piețele în exterior, vom direcționa producătorii către locurile rămase libere în piețele care nu se închid.”

La Focșani, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministru și Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, au verificat situația de pe teren și le-au dat oamenilor asigurări că nu se închide nicio piață.

Mai mult, liberalii au prins PSD în fapt la Piața Moldovei din Focșani, cum face o propagandă mincinoasă care sperie producătorii locali că se închid toate piețele din țară. Prins la mijloc, deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, care i-a luat locul lui Florin Iordache în PSD, a ajuns tot la apărarea infractorilor pe care PSD i-a eliberat prin recursul compensatoriu. Oamenii cinstiți din Piața Moldovei au aflat adevărul, piața lor nu se închide.

Dorin Nistor – Primar, primarul din Sebeș, a anunțat că „În cursul acestei dimineți, am avut o discuție telefonică cu primul ministru al României, domnul Ludovic Orban, tema principală fiind piețele agro-alimentare. Mesajul pe care dorim să îl transmitem și al cărui mesager devin în comunicarea cu toți primarii din județul Alba este acela că piețele agro-alimentare care se înscriu în caracteristicile de spații deschise, aerisite, își mențin funcționalitatea. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă la producătorii agricoli, care au nevoie să fie sprijiniți în această perioadă.”

Marcel Laurentiu Romanescu, edilul din Târgu Jiu, a precizat: „Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Ei își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunțe la fructele și legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în piețe.”

Primarul din Deva, Florin Nicolae Oancea a anunțat că vine în sprijinul producătorilor români cu o astfel de măsură.

„Tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse de pandemie.”

Ioan Turc, primarul din Bistrița: “Am fost sunat de premierul Ludovic Orban, care s-a interesat de situația producătorilor locali din zona Bistriței, în contextul sistării comerțului în piețele închise din cauza evoluției pandemice.Am convenit ca activitatea să se poată desfășura la exterior, chiar și cu mutarea afară a vitrinelor frigorifice din spațiile închise, comercianții urmând să fie cât mai puțin afectați.”

 Lucian Harșovschi, viceprimarul municipiului Suceava, a anunțat amenajarea de mese în exterior și faptul că piețele din aer liber rămân deschise.

Ștefan Ilie primarul din Tulcea a anunțat că tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara piețelor. Primăria Tulcea va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber.

 Sorin Megeșan, primarul Municipiului Târnăveni, a prezentat soluțiile găsite:

“În această după amiază, m-a contactat premierul Ludovic Orban, care s-a interesat despre măsurile luate, începând de luni, în Piața de Zi “Avram Iancu” din Târnăveni. Vă informez și pe dumneavoastră că activitatea pieței se va desfășura în regim normal, în ciuda campaniei de dezinformare coordonată de PSD. Am dispus aplicarea măsurilor de igienă și dezinfectare, locurile de comercializare a produselor fiind chiar suplimentate față de mesele din interiorul pieței. Astfel, în parcarea de la intrarea în piață sunt amenajate puncte de vânzare pentru comercianții de cantități mai mari de fructe și legume.”

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă