8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăPoliticăLiceele și-ar putea organiza propriul concurs de admitere

Liceele și-ar putea organiza propriul concurs de admitere

Deocamdată, este vorba despre o ipoteză de lucru, dar dacă o nouă lege a educației ar fi adoptată în timp util, sistemul s-ar putea aplica din 2022, a declarat, vineri, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul precizase vineri, într-o conferință de presă, că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee.

Instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen. „Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a explicat Cîmpeanu.

„Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a explicat ministrul educației.

„Proiectul România Educată este un proiect de viziune, nu este nici o strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune, care va face obiectul unui memorandum în guvern, prin care guvernul – îmi place să cred cât mai devreme – va adopta acest proiect România Educată, se va trece la construcția unei noi legi. În această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs de admitere în liceu – așa cum reclamă liceele care au o concurență foarte mare -, ea ar putea fi aplicată într-adevăr din toamna anului viitor”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Când ar putea intra în vigoare noua lege ?
El a spus că acest memorandum ar putea fi adoptat în guvern în următoarele două săptămâni. După aceea, dacă partidele din coaliția de guvernare își vor asuma aceste idei din România Educată, pe parcursul verii se va trece la elaborarea unui proiect de lege, bazat pe toate aceste idei din România Educată. Urmează ca apoi el să fie în dezbatere publică și dezbatere parlamentară și s-ar putea ca la finalul acestui an sau începutul anului viitor legea să fie adoptată, ceea ce le-ar da părinților și elevilor suficient timp pentru a se pregăti pentru noile schimbări și ar fi pusă la punct și legislația de rigoare, a indicat Sorin Cîmpeanu care ar fi calendarul schimbărilor propuse.

Astfel, liceele de top și-ar putea face singure subiectele pentru a avea o selecție care să fie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu și la care să adere tinerii care își doresc acest lucru. Materiile de examen vor rămâne însă aceleași: română și matematică. „Exclus să ai locuri în plus față de programa parcursă”, a subliniat ministrul.

Nu toate locurile la licee de top ar putea fi scoase la concurs
Ministrul a amintit de examenele de departajare care se organizează la aceste licee de top la trecerea de la clasa a IV-a la clasa a V-a, unde, dacă există mai multe opțiuni decât clasele prevăzute, există obligativitatea organizării unui concurs de triaj.

Se ridică însă suspiciunea că un astfel de demers ar deschide calea unor fapte de corupție, iar ministrul nu exclude total această posibilitate, dar spune că tocmai de aceea totul va trebui să fie făcut cu maximă atenție. „Modul în care se organizează la nivelul școlii acest concurs – îmi place să cred, dar nu pot garanta – că este întotdeauna cel mai obiectiv. De aceea, va trebui o atenție maximă pentru ca aceste concursuri să poată fi organizate corect și obiectiv”, a spus ministrul, referindu-se la viitoarele concursuri de admitere la liceu. O măsură care s-ar putea impune – dar nu rezolvă această problemă, recunoaște ministrul – este ca aceste concursuri de admitere să fie organizate în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care doresc să organizeze examenul.

Pe de altă parte, se ridică problema de a da șanse egale pentru toți elevii. De aceea, ministrul spune că aceste licee care organizează concursuri de admitere ar putea să nu scoată la concurs toate locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată numai o anumită proporție, de pildă 75 la sută, restul de 25 la sută rămânând pentru repartiția computerizată în urma Evaluării Naționale. În acest fel, ar avea acces la aceste licee și elevii care optează să susțină Evaluarea Națională, a explicat Cîmpeanu.

Un scenariu: Bacalaureat cu toate probele de competențe într-o zi
Dând explicații despre cum va fi organizat concursul de admitere în licee, ministrul a mențonat și perspectiva unui bacalaureat bazat pe competențe, cu toate probele susținute în aceeași zi.

„A fost o variantă, aceea de a da concursul de admitere înainte de Evaluarea Națională. Este principiul pe care funcționează foarte multe universități occidentale – dau o pre-admitere, urmând ca în condițiile în care cei care au luat această pre-admitere obțin diploma de bacalaureat, devin automat studenți. La fel am fi putut aplica și aici (la admiterea în liceu – n.r.) acest principiu. Dau un concurs de admitere în liceu înainte de Evaluarea Națională, după care dau Evaluarea Națională și nu contează cu cât promovează Evaluarea Națională, ci doar să aibă acest examen susținut. Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene – concurs de admitere la liceu și Evaluare Națională – ceea ce are dezavantaje, nu cred că ne dorim acest lucru, în condițiile în care noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, de exemplu, un examen de bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text – dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. În viitor, nu acum”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...
Ultima oră
Pe aceeași temă