8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăLiber pentru membrii de partid să devină reprezentanți ai Guvernului în teritoriu

Liber pentru membrii de partid să devină reprezentanți ai Guvernului în teritoriu

Guvernul a avut pe masa în ședința de ieri un proiect privind eliberările și numirile reprezentanților săi în teritoriu. Mai mult decât atât, partidele aflate la guvernare iau în considerare schimbarea legii astfel încât oamenii politici să poată deveni prefecți. 

De principiu, formațiunile bătuseră palma ca PNL să primească 23 de funcții de prefect, USR PLUS – 14, iar UDMR – cinci. Problemele au apărut însă la împărțirea județele pentru că liderii din cele trei formațiuni vor să primească posturi în județele cele mai dezvoltate și să le evite pe cele sărace. Liderii USR PLUS ar fi propus ca atribuirea posturilor să fie făcută pe un sistem care să le permită tuturor partidelor să aleagă pe rând în funcție de numărul de funcții primite prin negociere, până la finaliarea opțiunilor. Astfel, prima opțiune ar fi a PNL, cea de-a doua a USR PLUS, cea de-a treia a PNL, a patra a UDMR, apoi ciclul s-ar relua până la finalizarea posturilor. 

Se schimbă legea

O altă discuție purtată în cadrul coaliției ar fi schimbarea Legii privind prefectul și instituția prefectului. O modificare intrată în vigoare în 2006 interzicea prefecților și subprefecților să fie membri ai partidelor politice. Liderii coaliției au ajuns însă la concluzia că reprezentanții Guvernului în teritoriu sunt în realitate înregimentați politic și că o astfel de prevedere este una demagogică.

„Această chestiune demagogică trebuie să ia sfârșit. Și astăzi oameni politici ocupă funcția de prefect, subprefect, doar că ne ascundem după degete și ne prefacem că nu vedem realitatea: că prefecții vin din sfera politică și sunt de fapt oameni politici. Vrem să facem ordine în această chestiune”, a precizat ministrul dezvoltării, Cseke Attila (UDMR) pentru Europa Liberă.

În urmă cu un an, și fostul premier liberal Ludovic Orban s-a confruntat cu dificultăți după ce, ajuns la guvernare, a decis înlocuirea mai multor prefecți și subprefecți. Cei demiși au semnat o plângere prealabilă pe care i-au trimis-o liderului de la Palatul Victoria, arătând că noii numiți nu îndeplinesc condițiile legale pentru aceste funcții și amenințau că se vor adresa instanței.

Fostul premier l-a schimbat din funcție inclusiv pe prefectul Capitalei. În octombrie anul trecut, fostul comisar Traian Berbeceanu a fost numit temporar prefect în București, înlocuindu-l din funcție pe Gheorghe Cojanu. „Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial. Presa și reprezentanții societății civile au criticat însă la momentul respectiv decizia, arătând că Berbeceanu nu are experiența necesară pe un astfel de post. 

Prioritatea „zero”: vaccinarea

Actualul șef al Guvernului, Florin Cîțu, s-a întâlnit la rândul său într-o primă videoconferință cu prefecții în cursul după-amiezii de marți. Premierul le-a transmis acestora noutățile legale de campania de vaccinare, subliniind că aceasta trebuie să fie prioritatea zero în această perioadă. Cîțu a spus că 932 de centre de vaccinare, cele din afară spitalelor, trebuie să fie gata până săptămâna viitoare, pentru că a două etapă de vaccinare să poată începe.

„Încă suntem în pandemie, încă trebuie să respectăm măsurile de siguranță. Va solicit să-i sprijiniți și pe medicii Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu, care coordonează campania de vaccinare. Trebuie să continuăm și să accelerăm această etapă de vaccinare”, a declarat Florin Cîțu. Șeful guvernului a mai spus că dorește creșterea ratei de vaccinare pentru a ajunge la o capacitate de 100 de mii de vaccinuri pe zi.  

„Pe toţi vă rog să trataţi această campanie de vaccinare cu foarte mare importanţă şi ca prioritate zero a acestui guvern. Este foarte important să avem centrele de vaccinare pregătite”.

FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI

PNL va avea 23 de prefecți, USR PLUS – 14, iar UDMR – cinci.

Legea nr 340/ 2004 privind prefectul și instituția prefectului a fost modificată începând din 2006 și nu a mai permis membrilor de partid să ocupe aceste funcții.

Traian Berbeceanu a fost numit prefect al Capitalei în octombrie 2020.

Prioritatea „zero” a noilor prefecți va fi organizarea campaniei de vaccinare în teritoriu.

Foștii prefecți au reacționat după ce au fost schimbați din funcții anul trecut, la instalarea Guvernului Orban.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă