În cadrul breafingului anual susținut cu prilejul Zilei Diplomatului Rus, Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București și-a expus bilanțul diplomatic al anului recent încheiat, răspunzând în parte și întrebările jurnaliștilor care au putut asista online la evenimentul transmis în sistem de teleconferință.
În mod firesc, întrebările reporterilor s-au axat pe problematica tratamentului aplicat liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, personaj care, în opinia ambasadorului rus, beneficiază de aură de victimă, nejustificată la nivel european, în condițiile în care el ar fi, în realitate, ”singurul cetăţean din Rusia care s-a bucurat de privilegiul de a nu fi în închisoare nici măcar o zi, în ciuda a două condamnări succesive”.
„În principiu, e o aroganţă faptul că domnul Navalnîi pozează într-o o victimă sacră în Rusia, pregătit să lanseze ceva asemănător cu revoluţia din Maidan, Kiev, acum şapte ani. E foarte ciudat să aud că Uniunea Europeană, în întregul său sau ţări ale Uniunii Europene, una după alta, inclusiv România, au cerut, de fapt au insistat, au solicitat Rusiei să încalce legea rusă. De câte ori nu am auzit şi nu vom auzi declaraţii despre justiţie, despre statul de drept, despre faptul că principiile democratice sunt inviolabile în acest domeniu? Despre ce vorbim, în cazul Navalnîi? Fiul meu mai mic ar spune că acest caz este o performanţă de transparenţă şi umanism extraordinare”, a declarat Valery Kuzmin, cu referire la situația lui Navalnîi, subliniind faptul că Uniunea Europeană nu a făcut altceva decât să politizeze interesat cazul liderului opoziției ruse.
„Avem toate motivele să ne îndoim de orice investigaţie imparţială din partea Uniunii Europene, care ea însăşi a politizat intens cazul Navalnîi, de fapt l-a creat ca subiect politic. Era, pur şi simplu, un caz penal. Acum, în viziunea Europei, e o mare problemă politică. Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Navalnîi este lider al opoziţiei, este politician, profitaţi de experienţa progresistă şi practica colegilor din Spania. Ei vorbesc, referitor la arestul şi încarcerarea unuia din liderii mişcării din Catalonia – „Nu avem prizonieri politici, avem politicieni în închisoare”. Dacă îl consideraţi pe domnul Navalnîi politician, atunci notaţi că nu este prizonier politic, ci politician încarcerat”, a comentat ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin.