Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că el nu voa gira prin deciziile sale susţinerea acestui guvern. „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunţat preşedintele. El a afirmat că respinge propunerea pentru Ministerul Justiției, Dana Gîrbovan, prin care PSD încalcă votul românilor de la referendumul pe teme de Justiție. El a explicat că respingerea propunerii lui Mihai Fifor ca vicepremier pentru probleme economice. ”Există decizii asumate în numele statului român în baza parteneriatului strategic pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cele vehiculate de PSD”, a susținut șeful statului.
Șeful statului spune că actualul guvern are nevoie de reconfirmare, printr-un vot în Parlament. ”Dacă noua configurație va trece, le spun că voi rămâne ferm pe poziția de apărător al statului de drept”, a explicat Iohannis. ”Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată îi asigur pe români că există soluții corecte și constituționale ca România să nu intre într-o criză profundă”, a spus șeful statului.
Acuzații la adresa PSD
”Deringolada de la nivelul guvernării confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să îi trateze pe români”, a comentat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a vorbit despre doi ani și jumătate de guvernare ”incompetentă și haotică”. Președintele a susținut că, într-o Românie normală, votul de la euroalegeri și de la referendum ar fi fost urmat de demisia Guvernului. ”Sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu trebuie să rămână în funcție”, afirmă șeful statului.
Ce prevede Constituția
Viorica Dăncilă a trimis luni la Palatul Cotroceni nominalizări pentru Justiție – Dana Gîrbovan, Interne – Mihai Fifor, vicepremier pe probleme economice – Iulian Iancu, vicepremier pentru parteneriatele strategice – Ana Birchall, Educație – Șerban Valeca.
Potrivit Constituției, în caz de remaniere guvernamentală Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul anterior numai pe baza aprobării Parlamentului.