7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăKelemen Hunor e de acord cu introducerea parteneriatului civil. Ce formă va...

Kelemen Hunor e de acord cu introducerea parteneriatului civil. Ce formă va avea căsătoria

Candidatul UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor, a declarat luni că este de acord cu parteneriatul civil, dar în funcţie de conţinut, reafirmând că, în opinia sa, căsătoria trebuie să rămână în forma actuală – între bărbat şi femeie.

„În primul rând trebuie să spunem răspicat: căsătoria rămâne în forma actuală, între femeie şi bărbat. Punct. Parteneriatul civil, în funcţie de conţinut. Da, parteneriatul civil rezolvă celelalte aspecte şi trebuie adoptat, dar trebuie discutat conţinutul foarte serios – ce înseamnă, ce reprezintă parteneriatul civil, fiindcă aici poţi să mergi până la un anumit punct: unde trebuie să te opreşti. De exemplu adopţia”, a spus Kelemen Hunor, la o dezbatere organizată de Digi24.

El a adăugat că se poate discuta, în cadrul unui parteneriat civil, de drepturi patrimoniale, dreptul de a vizita, de exemplu la spital, dreptul de a moşteni. „Este un contract civil”, a punctat liderul UDMR.

Într-un schimb de replici cu candidata USR la prezidenţiale, Elena Lasconi, Kelemen Hunor a atras atenţia că minorităţile etnice nu trebuie confundate de minorităţile sexuale.

„Să nu confundaţi minorităţile etnice cu minorităţile sexuale. Sunt minorităţi, dar minorităţi etnice, religioase, culturale, şi de aceea am spus că parteneriatul civil este ok, trebuie văzut conţinutul”, a arătat preşedintele UDMR.

Parteneriatul civil a fost respins de Camera Deputaților. Ce ascundea această propunere legislativă

Propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost respinsă marți, 28 septembrie, de către Camera Deputaților. Acest lucru s-a petrecut în pofida unui verdict al Curții Europene de Justiție din 2018, confirmat de Curtea Constituțională de la București un an mai târziu și a presiunilor europene.

S-au înregistrat 229 voturi pentru respingerea proiectului, 57 împotrivă şi 6 abţineri, conform agerpres.ro.

Prin această propunere legislativă se dorea stabilirea regimului juridic al parteneriatului civil, prin instituirea principiilor, a efectelor încheierii acestora, precum şi a procedurilor ce urmează a fi aplicate de organele competente în privinţa încheierii şi încetării parteneriatelor civile.

La dezbateri, deputaţii USR PLUS s-au exprimat pentru reglementarea parteneritatului civil, cei ai AUR şi PSD au fost împotrivă, în timp ce liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a precizat că în cadrul grupului sunt două opinii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă