25.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăPoliticăIohannis se pregătește să dărâme Guvernul

Iohannis se pregătește să dărâme Guvernul

Practic, prin manevra sa, președintele nu a făcut altceva decât să dezarmeze discursul PSD referitor la abuzurile justiției. În lipsa unui inamic unic în fruntea DNA, PSD nu mai poate invoca motivația politică a instituiei anti-corupție, ceea ce-i oferă de fapt lui Iohannis avantajul de a reseta jocul de putere prin utilizarea, culmea, a justiției.

Schimbarea care nu schimbă nimic

Calculul este unul simplu. Odată satisfăcută solicitarea PSD, Iohannis se pune la adăpost de suspendare și demonstrează o imparțialitate simulată, fiind acum capabil să prolifereze adevăratele atacuri împotriva majorității parlamentare. Dealtfel, este evident că în interiorul DNA, lucrurile nu se schimbă chiar complet. Kovesi a anunțat că ”lupta continuă”, înconjurată fiind de procurori care încă o susțin, în timp ce interimatul instituției este asigurat de o persoană apropiată fostei șefe DNA.

Atac la guvern pe un model brevetat deja de Ponta

Este astfel foarte posibil ca în următoarea perioadă să asistăm la un fenomen de schimbare a guvernului prin justiție pe modelul brevetat deja în perioada USL de Victor Ponta (atunci când membrii PNL din Guvernul USL erau aduși pe bandă rulantă la DNA în vederea punerii pe butuci a partidului lui Antonescu). În cadrul acestei strategii, protejarea lui Călin Popescu Tăriceanu și utilizarea sa pentru a mai bate un cui în coșciugul guvernului este esențială, pentru că Tăriceanu și-a încheiat aparent problemele cu justiția și poate fi tentat cu perspectiva unirii PNL-ALDE.

Democrația eșuată?

Desigur, aceste manevre împotriva majorității parlamentare sunt manevre care atacă în mod direct separația puterilor în stat și implicit democrația românească. Citită astfel, decizia lui Klaus Iohannis de azi dimineață este de fapt un rău mai mare decât majoritatea abuzurilor din justiție puse laolaltă. Este încercarea deliberată a președintelui de a deturna sensul democrației românești în vederea perpeturării obiceiului de a face politică prin intermediul justiției.

Un al doilea mandat

Scopul acestei potențiale manevre este acela de a asigura cel de-al doilea mandat lui Klaus Iohannis.

Președintele a pierdut multă credibilitate ca urmare a anunțării revocării Laurei Codruța Kovesi și va dori să recupereze capital electoral cât mai repede posibil. Dărâmarea guvernului pentru înscăunarea unui Dacian Cioloș la Guvern (eventual prin asociere cu USR) și lovirea la temelia a PSD-ului printr-un eventual dosar semnificativ la Dăncilă, sau un dosar suplientar la Dragnea, ar fi acele elemente care ar asigura cel de-al doilea mandat președintelui (la pachet cu un guvern docil și cu subordonarea totală a justiției).

Cele mai citite

Patru persoane arestate la domiciliul premierului britanic Sunak

Patru bărbați au fost arestați sub suspiciunea de violare agravată a domiciliului la reședința prim-ministrului Rishi Sunak din nordul Angliei, marți, au declarat polițiștii...

Itinerariu de 2 săptămâni în Thailanda: descoperă cele mai iconice destinații

Plănuiești o vacanță de 2 săptămâni în Thailanda? Acest itinerariu te va ajuta să descoperi cele mai iconice destinații și să faci cât mai...

Transformă-ți grădina cu acoperișuri tip pergolă: De la pergole retractabile de lux la soluții All seasons

Grădina ta poate deveni o oază de relaxare și eleganță cu acoperișurile de pergolă potrivite. De la soluții high-tech retractabile la opțiuni all seasons...
Ultima oră
Pe aceeași temă