UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă îi transmite președintelui Klaus Iohannis, în această seară, propunerile de ministri interimari după ce șeful statului a refuzat numirea noilor ministri propuși de PSD.
„Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Viorica Dăncilă îl acuză totodată pe Klaus Iohannis că aintrat în logica de campanie electoral, precizând că propunerile inițiale, respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectau toate exigențele constituționale.
”Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, precizează Dăncilă.
Anunțul făcut de premier vine după ce mai mulți lideri ai Coaliției s-au întâlnit, în biroul lui Liviu Dragnea, de la Parlament. Pentru moment, restructurarea a fost amânată, deși aceasta era dorită de șeful PSD.
Iohannis respinge remanierea
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru. „În legătură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situaţia şi după părerea mea şi remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare, chit că de aşa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniştri- Tudorel Toader, Natalia Intotero şi Rovana Plumb- aşteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri. Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniştri interimari. „Nu iau act de aceste demisii până când nu ştiu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute şi să mă anunţe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ţinuta necesară pentru a ocupa aceste poziţii”, a mai spus preşedintele.
Premierul Viorica Dăncilă a trimis în 17 aprilie, la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni). Ulterior, Toader a demisionat din funcţie.
Social-democrații caută o strategie de răspuns. Premierul Viorica Dăncilă ar vrea să trimită o nouă propunere la Cotroceni, rămând în cadrul remanierii guvernamentale. În schimb, președintele PSD Liviu Dragnea vrea o restrcturarea guvernamentală, care ar fi votată de Parlament, iar șeful statului nu s-ar mai putea opune numirii miniștrilor.
Majoritate pe muchie de cuțit
Însă, situația din Parlament este una complicată. PSD și ALDE au majoritate în Parlament și ar putea strânge, teoretic, cele 233 de voturi necesare unei restructurări guvernamentale. Astfel, PSD are 208 de parlamentari iar ALDE 31, adică 239 în total. Însă, experiența trecutului demonstrează că realitatea din teren este diferită față de cea de pe hârtie. La fiecare ședință, există parlamentari care absentează din diferite motive – boală, acțiuni de campanie sau deplasări în străinătate. În plus, în interiorul PSD există în continuare parlamentari nemulțumiți de politica dusă de președintele partidului Liviu Dragnea.
Pentru a evita emoțiile, PSD are nevoie de voturi din partea altor grupuri parlamentare. Spre deosebire de alte ocazii, PSD nu se mai poate baza pe sprijinul UDMR.”UDMR va lăsa coaliția PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziție, nici pe cei din PSD-ALDE și de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliție are majoritate, poate reușim și noi să stopăm aceste acuzații total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre și permanent noi nu știu ce șantajăm în dreapta și în stânga, ceea ce nu este adevărat”, a anunțat liderul UDMR Kelemen Hunor.
Răspunsul Minorităților
Pe de altă parte, un potențial sprijin pentru PSD ar putea proveni din partea deputaților Minorităților (17) care votează, în mod tradițional, cu Guvernul. Însă, liderul grupului Minorităților, Varujan Pambuccian a creionat un răspuns nuanțat. ”O parte dintre colegi înclină mai mult spre PSD, alții spre PNL și atunci e normal ca un consens să se realizeze foarte greu, iar noi nu avem un interes special în chestiunea aceasta”, a afirmat Pambuccian. La precedentele voturi, reprezentanţii minorităţilor naţionale s-au împărţit în două tabere: din cei 17 deputaţi, zece au votat de fiecare dată cu PSD, iar șapte ori au votat de partea Opoziţiei, ori s-au abţinut.
Conform unor surse politice, premierul Viorica Dăncilă l-ar fi sunat ieri pe Klaus Iohannis pentru a vorbi despre noii miniștri. Administrația prezidențială i-ar fi transmis premierului că președintele este într-o acțiune și că vor discuta mai târziu.
Miercurea trecută, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie, Fonduri Europene şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus deputatul Eugen Nicolicea; pentru Ministerul Fondurilor Europene – deputata Oana Florea, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.
Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială şi demisiile miniştrilor Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero.
Prevederi legale
În caz de remaniere guvernamentală, președintele are dreptul să refuze – o singură dată – propunerea pentru un minister venită din partea Guvernului, pe bază de oportunitate. Pe baza unor probleme de legalitate, însă, președintele poate să refuze de mai multe ori, potrivit unor decizii ale Curții Constituționale. De altfel, a fost vizibil că președintele Iohannis are toate pârghiile pentru a bloca numirea unui ministru, așa cum s-a întâmplat în cazul Lia Olguța Vasilescu. Președintele a respins două candidaturi ale acesteia, atât pentru Transporturi cât și pentru Dezvoltare.
De aceea, social-democrații și-au făcut un plan de rezervă, adică restructurarea Guvernului, care presupune modificarea componenței Executivului. Aceasta se poate face prin reorganizare, adică reducerea sau suplimentarea portofoliilor. O alta variantă de restructurare este modificarea componenței politice a Guvernului. În ambele cazuri, componența Guvernului se modifică și, potrivit Constituției, trebuie validată de către Parlament. Astfel, miniștrii propuși de premier sunt audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și trebuie să fie validați de plenul Parlamentului cu votul a jumătate plus unu din numărul de parlamentari, adică 233 de voturi.
Cum se apără Eugen Nicolicea
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, nominalizat pentru portofoliul justiţiei, susţine că o vechime de aproape 27 de ani în Parlamentul României înseamnă şi experienţă juridică, iar cei care afirmă contrariul sunt rău intenţionaţi sau au o calitate intelectuală îndoielnică. El afirmă că a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea ”Spiru Haret”, obţinând nota 10 la examenul de licenţă.
”În ultimele zile au apărut tot felul de informaţii denigratoare la adresa mea, care mai de care mai exagerate, negative sau chiar falsuri grosolane, preluate şi rostogolite în fel şi chip. Sunt unul dintre cei mai vechi membri ai Parlamentului României. De peste 26 de ani, am participat la elaborarea celor mai relevante legi ale Forului Legislativ. Cunosc majoritatea legilor importante în litera şi spiritulul lor. În lunga experienţă în Legislativ, am făcut parte din comisiile pentru revizuirea Constituţiei României, iar de aici şi insistenţa pe care o manifest de fiecare dată pentru respectarea Constituţiei României”, scrie Nicolicea pe Facebook.
El afirmă că mai mult de zece ani a fost membru şi a condus una dintre cele mai importante comisii permanente, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor. ”A susţine că o vechime de aproape 27 de ani în Parlamentul României nu înseamnă şi experienţă juridică, înseamnă să fii rău intenţionat sau de o calitate intelectuală îndoielnică, fără a mai pune în discuţie lipsa de respect faţă de cea mai importantă instituţie a democraţiei”, subliniază el.
Într-un Post Scriptum, Nicolicea oferă explicaţii referitoare la Facultatea de Drept absolvită, susţinând că a obţinut nota 10 la examenul de licenţă.
”Iar în ceea ce priveşte facultatea de drept, sau alfel spus, “marele secret al lui Nicolicea”, de fapt, nu era niciun secret. Cei care s-au interesat, au primit imediat informaţiile solicitate de la Universitatea Spiru Haret, inclusiv că am absolvit cu nota 10 la examenul de licenţă. Ca orice deontologi în stare pură, din decembrie 2017 şi până în prezent nu au catadicsit să furnizeze măcar şi această informaţie. Din păcate, nici de această data nu au lăsat datele oficiale să strice un subiect atât de “senzaţional”, declară Eugen Nicolicea.