8.5 C
București
duminică, 18 februarie 2024
AcasăPoliticăIohannis, la videoconferința cu membrii Comisiei Europene

Iohannis, la videoconferința cu membrii Comisiei Europene

Videoconferința a fost convocată de către Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată la data de 29 octombrie 2020. Liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri și măsuri luate la nivel național, informează Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă remis cotidianului “România liberă”.

“În cadrul intervenției sale, Președintele României a evidențiat faptul că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește testarea, Președintele României a menționat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informații și de bune practici privind strategiile și abordările de testare. Cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulație în Uniune. Totodată, Președintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluționate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii și condiții comune pentru a se asigura un mecanism eficient.

Referitor la vaccinuri, Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

Președintele României a menționat că, la nivel național, strategia de vaccinare anti- COVID-19 este în curs de finalizare și, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Klaus Iohannis a arătat că desfășurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. În consecință, Președintele României a atras atenția că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficiență care ar putea apărea în lanțurile de aprovizionare.

În acest context, Klaus Iohannis a subliniat că procedurile de achiziție comune lansate de Comisia Europeană sunt utile și reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

În același timp, președintele a reiterat importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunțându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenția beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În ceea ce privește abordarea pe termen lung în domeniul sănătății, Președintele Klaus Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Cele mai citite

Turcii de la ESTA dau primul examen pe șoselele României

ESTA, un constructor din Turcia cu sucursală la Moscova, a câștigat licitația pentru modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște. Constructorul turc ESTA va demara lucrările de...

Ciolacu i-a cerut Papei să se roage ca PSD să aibă papa bun, după alegeri

Ilustrație: Marian Avramescu În ciuda declarațiilor sale publice, care lasă o aparentă indiferență, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, face tot ce...

Necropolă veche de 5.000 de ani, descoperită în nordul Italiei

O vastă necropolă din epoca cuprului a fost descoperită în orașul San Giorgio Bigarello, în apropiere de Mantua, în nordul Italiei. Descoperirea necropolei s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă