Întâlnirea a avut loc în marja participării la cel de-al șaselea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), de la Sofia, cei doi oficiali americani conducând delegația Congresului SUA participantă la eveniment.
Președintele Klaus Iohannis a salutat angajamentul ferm al SUA față de obiectivele și prioritățile Inițiativei celor Trei Mări, demonstrat inclusiv prin transmiterea de către Președintele Joe Biden a unui mesaj substanțial statelor participante la I3M și prin prezența delegației Congresului SUA la Summitul de la Sofia.
“Președintele României a exprimat aprecierea pentru susținerea de către Washington a îndeplinirii obiectivelor Inițiativei în domenii precum dezvoltarea economică sustenabilă și competitivă a regiunii Europei Centrale și de Sud-Est, consolidarea interconectivității regionale, întărirea relației transatlantice și dezvoltarea rezilienței strategice”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis cotidianului național ‘’România liberă”.
Totodată, Iohannis a accentuat importanța pentru România a implementării proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia și a pledat pentru o implicare consistentă a SUA, inclusiv financiară, în aceste proiecte, pentru a consolida prezența sa economică în regiune, în special prin intermediul unor astfel de proiecte de natură strategică.
Președintele României a susținut necesitatea finanțării și a altor inițiative strategice majore de interconectare la nivelul I3M, folosind mecanismele Fondului de Investiții al I3M, ale cărui baze au fost puse la Summitul de la București (17-18 septembrie 2018)”, se mai precizează în comunicat.
În planul relației bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat profunzimea și soliditatea Parteneriatului Strategic româno-american, ca pilon esențial al politicii externe a țării noastre, și a salutat stadiul excelent al cooperării politice și militare dintre România și SUA.
“De asemenea, Președintele României a exprimat satisfacția pentru dezvoltarea cooperării dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare civile și al rețelelor 5G. În cadrul discuției, a fost evidenţiat nivelul excelent al cooperării pe palierele politic, economic şi militar dintre România şi SUA, precum şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili şi fermi aliaţi ai Statelor Unite în regiune”, mai menționează sursa citată.