Iohannis a discutat tema energiei cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuția s-a purtat într-o videoconferință la care au participat președintele României, premierii din cele trei țări baltice și președintele Consiliului European.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 13 decembrie 2021, la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu Prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021 și a reuniunii Consiliului European din 16 decembrie 2021”, anunță un comunicat de presă transmis de Președinția României.
Iohannis a discutat tema energiei înainte de Summitul Parteneriatului Estic
În ceea ce privește creșterea semnificativă a prețurilor la energie din ultima perioadă, președintele Iohannis „a subliniat necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituțiilor europene”. Șeful statului român „s-a pronunțat pentru o analiză atentă a funcționării pieței interne de energie”. Astfel s-ar putea evita „distorsionări” ale pieței energiei.
Președintele României a reamintit „necesitatea găsirii de soluții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a evidențiat importanța corelării acestei discuții cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice”.
România contează în următoarea perioadă pe energia nucleară și pe gazele din Marea Neagră. „Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru energia nucleară și gazul natural, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene”, precizează comunicatul de presă.
Pentru energia nucleară, în România urmează a fi instalate reactoare nucleare mici, produse în SUA. Pentru poziționarea reactoarelor se caută, în acest moment, locațiile optime pe teritoriul României. Niciuna dintre aceste poziții nu va fi la Cernavodă.
Pentru gaze, România contează pe rezervele din platoul Mării Negre. România estimează că ar putea deveni chiar exportator de energie.