4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportUPDATE: Care sunt principalele măsuri luate în ședința CSAT

UPDATE: Care sunt principalele măsuri luate în ședința CSAT

UPDATE 15.30: Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit joi, a aprobat Ghidul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, document care are ca scop principal furnizarea de informații ușor de înțeles atât instituțiilor, celor familiarizați cu domeniul apărării și securității naționale, cât și celor mai puțin avizați, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Totodată, membrii CSAT au aprobat, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016. 

Ghidul este un document de orientare strategică în baza căruia Consiliul Suprem de Apărare a Ţării asigură organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă, în conformitate cu prevederile Constituţiei României.

O altă temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o aprobarea Planului Naţional de Priorităţi Informative, document care relevă principalele categorii de riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale pentru anul 2016. 

Membrii Consiliului au aprobat, totodată, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016. 

”Anul viitor, forţele armate ale României vor continua participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub conducerea NATO, UE, OSCE şi ONU, realizând două misiuni esenţiale: apărarea României şi a aliaţilor săi şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani”, arată Administrația Prezidențială. 

În 2016, MApN va detașa în străinătate 1181 militari, cu 158 de militari mai mult decât anul acesta. Dintre aceştia, 943 de militari pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare, iar alţi 238 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. 

La rândul său, MAI va pune la dispoziţie pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2016, un număr de 1530 de jandarmi şi poliţişti, din care 1054 vor participa la misiuni şi 476 vor putea fi dislocaţi la ordin. Comparativ cu anul 2015, numărul acestora este mai mic cu 91 de jandarmi şi poliţişti. 

Totodată,membrii CSAT au aprobat și măsurile adoptate de România pentru punerea în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015. 

Consiliul a aprobat Strategia de Informaţii 2015 – 2019 a Serviciului Român de Informaţii, document care stabileşte misiunile şi direcţiile de acţiune ale Serviciului, asigurând implementarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, în acord cu evoluţiile mediului de securitate. 

În acelaşi context, membrii Consiliului au stabilit următoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea şi combaterea terorismului pentru a permite adaptarea capabilităţilor naţionale la noile tipuri şi niveluri de ameninţare teroristă, precum şi racordarea la reglementările europene şi internaţionale în materie. 

Tot în şedinţa de astăzi, Consiliul a analizat propunerile de buget pentru anul 2016 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, acestea fiind avizate. 

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2016, document necesar realizării obiectivului constituţional al Consiliului, de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională.

UPDATE 13.40: Şedinţa CSAT, care a avut loc joi dimineaţa, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta un raport privind combaterea terorismului, bugetele instituţiilor din domeniul apărării şi strategia de informaţii a SRI, s-a încheiat.

–-

Şedinţa CSAT a început, joi, la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se un raport privind combaterea terorismului, bugetele instituţiilor din domeniul apărării şi strategia de informaţii a SRI. Este prima şedinţă CSAT la care participă premierul Dacian Cioloş.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei se va afla, Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019, Planul naţional de priorităţi informative pentru anul 2016, planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2016, măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni internaţionale, strategia de informaţii 2015 – 2019 a Serviciului Român de Informaţii, raportul privind Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2016 şi programul de activitate a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2016.

Mai mult, în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte "subiecte de interes pentru securitatea naţională", se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Şedinţa CSAT va începe la Palatul Cotroceni la ora 11.00.

Cele mai citite

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...

România, dependentă de importurile de energie

Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali România se confruntă cu o problemă sistemică...
Ultima oră
Pe aceeași temă