UPDATE 15:35 Deputaţii au votat cu 306 de voturi „pentru„, două voturi „împotrivă” şi o abţinere modificările propuse la Codul FIscal. Astfel, de la 1 ianuarie, TVA-ul se va reduce de la 24% la 19%
UPDATE 13:19 Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat că impactul bugetar al tuturor măsurilor este de 12 miliarde lei. Reducerea TVA la 19 procente înseamnă un impact bugetar de 9 miliarde de lei. Este posibil ca termenul de 1 ianuarie să fie devansat, dar doar după rectificarea bugetară din luna iulie când vedem exact încasările. Am vorbit cu cei de la CE şi de la FMI, într-adevăr s-au arătat îngrijoraţi, dar până acum îngrijorările lor nu s-au adeverit. Din contră pentru România. Acum, România are un parcurs economic clar, de creştere. Important e să nu depăşim deficitul de 3%.
UPDATE 13:05 Deputaţii urmează să dea votul final asupra acestor coduri la ora 16,00.
UPDATE 13:03 Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate pe articole, informează Mediafax.
***
Deputaţii vor dezbate şi vor vota, miercuri, noile modificări la Codul Fiscal. Cea mai importantă măsură este reducerea TVA la 19%. Camera Deputaţilor este for decizional la aceste modificări, ele fiind deja aprobate de Senat.
Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, la începutul săptămânii, în unanimitate, proiectul noului Cod fiscal, stabilind scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Măsura a fost propusă de deputatul PNL Andreea Paul, iar preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ştefan, a spus că PSD este de acord cu această propunere, din „dorinţa ca noul Cod fiscal să fie votat în unanimitate”, reaminteşte Mediafax.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a declarat în urmă cu câteva zile că „partea bună este că din analizele pe care le-am făcut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond şi BM, aşa cum stau astăzi calculele, am spus că suntem de acord cu orice fel de măsură care vine în sprijinul economiei şi populaţiei, atâta timp cât există la nivel de buget susţinere. Deci, cu o astfel de propunere, care va avea efecte extrem de bune în economie, suntem de acord. Dacă cifrele ne arată ca acest lucru se poate, suntem de acord. Partea buna este ca este un consens pe o astfel de masura şi este bine că avem cu toţii o astfel de abordare„.
Deja noul Cod Fiscal prevede TVA de 9 procente pentru alimente, majorarea taxelor locale, eliminarea impozitului pe construcţii speciale, eliminarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, și impozitul de 3% pentru IMM.