5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportFOTO. STS e pregătit să respingă un atac informatic asupra sistemelor electronice...

FOTO. STS e pregătit să respingă un atac informatic asupra sistemelor electronice din secțiile de votare

Serviciul de Telecomunicații Speciale a luat măsuri pentru contracararea unui eventual atac informatic asupra sistemelor electronice folosite la procesul de votare.

Un oficial STS a declarat, într-o întâlnire cu un grup restrâns de jurnaliști, că un posibil risc ar fi dezvăluirea adreselor IP ale unor echipamente electronice folosite pentru buna desfășurare a procesului electoral din 11 decembrie. Dacă aceste adrese ar fi cunoscute, ele ar putea fi vizate de un atac informatic, a explicat specialistul STS.

Întrebat de reprezentantul ziarului România Liberă dacă STS este pregătit pentru un atac informatic, oficialul a răspuns cu o întrebare retorică: "De ce n-am fi?".

Pe de altă parte, oficialul a precizat că nu există temeri, la nivelul STS, legate de capacitatea de contracarare a unui asemenea atac.

Special pentru aceste alegeri parlamentare, STS a pus la dispoziție 19.047 de tablete electronice – câte una în fiecare secție de votare, plus circa 1000 de tablete de rezervă. Aceste echipamente au pe ele sistemul de operare Android, dar într-o versiune modificată de STS pentru a spori securitatea.

Tabletele servesc, până la ora 21, pentru scanarea cărților de identitate ale alegătorilor și sunt folosite doar de operatorii din secțiile de votare – angajați ai AEP. Scanarea se face asupra CNP și este menită să verifice dacă alegătorul cu acel CNP este pe lista acelei circumscripții electorale și dacă el nu a votat deja în altă parte.

În acest scop, tabletele sunt interconectate printr-o rețea de bandă largă, securizată de STS.

După ora 21, aceleași tablete vor servi la filmarea procesului de numărare a voturilor.

Pentru a asigura buna funcționare a acestui sistem tehnic și a rezolva eventuale incidente, în sediul central al STS s-a format un dispecerat special. De asemenea, în fiecare jiudeț există centre de suport tehnic, acestea având și tablete de rezervă, care le pot înlocui pe cele care eventual se defectează.

Dispeceratul poate vedea în timp real starea fiecărei tablete electronice – dacă e deschisă sau închisă, ce nivel de încărcare are acumulatorul și ce date s-au trasmis de pe ea. Pe de altă parte, operatorul AEP care folosește tableta are doar posibilitatea să transmită date și să înregistreze video – nu să șteargă date de pe tabletă.

Filmările video cu tableta au voie să înceapă doar după ce se închid secțiile de vot, pentru a monitoriza activitatea de numărare a voturilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă