12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSe pregătește puterea să-l scape pe Șova de arest preventiv?

Se pregătește puterea să-l scape pe Șova de arest preventiv?

Cererea procurorilor DNA privind reținerea și arestarea preventivă a vicepreședintelui PSD Dan Șova va intra miercuri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, iar săptămâna viitoare ar putea avea loc votul în plen. În practică, însă, este de așteptat ca aleșii puterii să facă totul pentru a amâna cât mai mult votul final, urmărind scăparea liderului social-democrat, apropiat al premierului Victor Ponta, de eventuale măsuri privative de libertate.

Faptul că PSD, PLR și UNPR nici măcar nu mai mimează dorința de a susține lupta anticorupție rezultă și din declarațiile făcute de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și premierul Ponta. Primul a arătat, ieri, că senatorii-juriști „nu trebuie să se pripească“, deoarece „nu ne jucăm cu libertatea oamenilor“. „Aici nu este fabrică de trimis la eșafod, ca să fie bine înțeleasă chestiunea“, a precizat Tăriceanu, iritat de insistențele jurnaliștilor pe cazul Șova. La rândul său, Ponta a declarat, ieri, după ședința conducerii PSD, că subiectul nu a fost discutat în cadrul reuniunii. „Știu ei (senatorii social-democrați – n.r.) să asculte și să decidă“, a susținut șeful Guvernului. În aceeași notă, cu o seară înainte, în emisiunea de la B1 TV, Ponta spunea că parlamentarii PSD „nu sunt roboți“ și că de la centru se face doar „o recomandare generală“ de a fi votate cererile procurorilor.

Totuși, în urmă cu câteva săptămâni, când pe agenda Camerei Deputaților erau mai multe solicitări de începere a urmăririi penale, de reținere și arestare preventivă a Elenei Udrea, același Victor Ponta era mult mai categoric, spunând că parlamentarii puterii vor vota „pentru toate solicitările justiției“. Formal, pentru imagine, social-democrații au decis și în cadrul Comitetului Executiv de la Sinaia să voteze „toate solicitările care țin fie de fapte penale, fie de incompatibilități“.

Ulterior, aleșii puterii și-au schimbat radical abordarea, scăpându-i de urmărire penală pe ex-miniștrii Varujan Vosganian și Laszlo Borbely.

Senatorul Dan Șova este acuzat de DNA de trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.  

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă