1.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportProiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din...

Proiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din Camera Deputaților

Deputatul independent Remus Cernea este, înainte de a fi om politic, un activist cunoscut pentru numeroasele acțiuni civice care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului, în special a libertății de exprimare și de gândire, indiferent de convingeri sau credințe, respectarea principiului democratic al separării dintre stat și biserică, sau pentru respectarea dreptului de a alege și de a fi ales.

Ca om politic, după ce i-a fost consilier personal premierului Ponta, el a reuşit să câştige un mandat de deputat pe listele USL. După o perioadă scurtă, deputatul s-a decis să renunţe la Uniunea condusă de Crin Antonescu şi Victor Ponta şi a devenit deputat independent. Aşa a crezut el că îşi poate pune în aplicare proiectele.

CITEŞTE ŞI  Senatul respinge legea privind recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane

Proiectele lui Remus Cernea

– Delfinii, persoane-umane

Cernea a propus un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar ţinerea lor în captivitate să fie interzisă. Deputatul susţinea atunci că a iniţiat proiectul de lege după ce a aflat de o concluzie a unor oameni de ştiinţă care stabiliseră, în 2010, că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane. Evident, legea avea şi sancţiuni pentru cei care nu ar fi respectat-o. Cernea propunea ca pedepsele să fie echivalente cu cele prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor ar fi urmat să fie interzisă. Iniţiativa a primit raport de respingere din partea Comisiei pentru mediu, raport care a fost însușit de senatori, cu 95 de voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă" şi cinci "abţineri". În iunie, şi plenul Senatului în calite de primă Cameră sesizată a respins inițiativa legislativă. Ulterior, şi Camera Deputaţilor a respins proiectul.

CITEŞTE ŞI   Ceartă în Parlament, între Zgonea şi Cernea, din cauza hainelor 

Autostrăzile şi broaştele

Cernea promisese, pe vremeaa când era încă unul dintre consilierii premierului Ponta, că va milita pentru o lege prin care animalele să aibă locuri speciale de trecere pe autostrăzi și a dat exemplul unor măsuri similare promovate în Germania. "Se pot face podete sau tuneluri pe sub autostradă, nu ar fi niște costuri uriașe, dar eu zic că ar fi o notă de civilizație, adică da, avem nevoie de autostrăzi, să ne dezvoltăm această țara, autostrăzile sunt sângele economiei naționale, dar haideți să le facem cu cap, într-un spirit european și să avem grijă față de animale. Ele de ce să fie sacrificate? Noi oamenii nu suntem o specie cu drepturi exclusive asupra planetei, trebuie să respectăm și dreptul altor specii de a există", a susţinea Remus Cernea. 

Reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex

Cernea îşi propusese să promoveze şi un proiect de lege care să reglementeze parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, deoarece, susţinea el, acest model există deja în mai multe ţări din Europa. "Eu susțin (…) Drepturile Omului pentru toți cetățenii. Noi nu considerăm că anumiți cetățeni ar trebui discriminați în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparține unei minorități naționale sau unei minorități sexuale.(…), a spus Remus Cernea atunci. El a explicat că parteneriatul civil ar fi un avantaj și pentru persoanele heterosexuale care nu doresc oficializarea relației deoarece, dacă unul dintre parteneri i-ar lăsa celuilalt o moștenire, aceasta nu ar mai putea fi atacată în instanţă.

CITEŞTE ŞI  Remus Cernea a anunțat că va înființa Mișcarea pentru Oameni, Natură și Animale 

– Stilul vestimentar

În sesiunea de toamnă a anului 2013, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, avea în plan să impună un cod vestimentar în rândul deputaţilor. Zgonea susţinea atunci că fiecare parlamentar trebuie "să aibă o ţinută demnă şi oficială” şi, ca atare, ar fi urmat să fie interzise fustele scurte, rochiile decoltate, tricourile colorate, dar şi blugii. Majoritatea aleşilor a fost de acord, excepţie făcând doar Remus Cernea. "Un astfel de regulament vizează forma şi nu fondul problemelor pe care le are Parlamentul”, susţinea care Cernea care a mai spus că nu va accepta să se tundă sau să renunţe la tricourile cu trupe rock. "Nimeni să nu cuteze în Parlament să se atingă de pletele mele. Eu voi rămâne acelaşi. Îmi pregătesc tricourile cu Metallica, cu Pink Floyd şi cu alte trupe rock special să le duc în Parlament”. 

– Soneria de la Camera Deputaţilor, asurzitoare

Deranjat de zgomotul prea asurzitor al soneriei, deputatul a solicitat în urmă cu câteva zile conducerii Camerei să schimbe soneria. Şi asta spre binele tutror deoarece, crede el, intensitatea sunetului este mult prea mare, ”probabil chiar peste limita maximă de zgomot admisă de lege pentru spaţii închise, care este de 35 decibeli”, dar şi din pricina faptului că are o eficienţă redusă pentru că puţini deputaţi nu ţin cont de ea şi nu intraă la sedinţele din Plen. ”Ascultat timp de minute întregi, 15 – 20 sau chiar mai mult, şi repetat uneori de 3-4 ori pe zi, sunetul produce disconfort persoanelor aflate la nivelul P1”, işi justifica Cernea solicitarea.

CITEŞTE ŞI  Remus Cernea a părăsit Partidul Verde

Cele mai citite

Kosovo detectează primul caz de mpox

Kosovo a raportat recent primul său caz de mpox, conform unui anunț oficial al autorităților sanitare, scrie Reuters. Kosovo detectează primul caz de mpox Acest caz...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Osamu Suzuki, fostul director al Suzuki Motor, a murit la vârsta de 94 de ani

Osamu Suzuki, fostul director al Suzuki Motor Corp., a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând o moștenire semnificativă în industria auto. Osamu...
Ultima oră
Pe aceeași temă