Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, acţiunile preşedintelui României, Klaus Iohannis, din ultimele zile. Co-preşedintele ALDE îl acuză pe şeful statului că încearcă să iasă din anonimat „cu nişte acţiuni stridente”.
„Președintele, doi ani de zile, s-a remarcat mai degrabă la Cotroceni ca un fel de ficus decorativ; n-a făcut nimic. Își dă seama că pierde orice șansă de a se realege în 2019. Încearcă să iasă din acest anonimat cu niște acțiuni stridente, se transformă într-un fel de lider al opoziției și vrea cu orice preț să saboteze toate acțiunile pe care ALDE împreună cu PSD le au în programul de guvernare, care, sigur, pentru președinte reprezintă o amenințare. De ce? Pentru că noi arătăm că vrem și putem să facem și avem și un plan, și el n-are nimic. Și atunci, toată energia lui se va canaliza pe un proiect distructiv. Aceasta este, simplu, acțiunea la care asistăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, marţi, o scrisoare adresată preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului, anunţând intenţia sa de a organiza un referendum pe tema justiţiei. Şeful statului solicită consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și prim-ministrul României, Sorin Mihai Grindeanu. Miercuri, scrisoarea a ajuns la Senat.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seară, că va propune organizarea unui referendum în care cetățenii României să se exprime pro sau contra proiectului de Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunța,t luni seară, că partidul său vrea să organizeze, în această primăvară, două referendumuri.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că știa de circa o săptămână despre intenția președintelui Klaus Iohannis de a lansa ideea unui referendum pe tema grațierii și amnistiei.
Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis are dreptul constituţional de a declanşa un referendum, dar că rămâne de văzut dacă CCR va considera că graţierea pentru 2.500-3.000 de oameni este o problemă de interes naţional.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în dosarul retrocedării Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa.