UPDATE 18.00: Curtea Constituțională a Românei a înregistrat, miercuri, sesizarea președintei CSM, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului. Urmează ca până în data de 7 februarie, părțile implicate să transmită puncte de vedere, termenul de discutare a sesizării fiind stabilit după aceste lucruri susținute.
Preşedintele Klaus Iohannis prezidează, miercuri, şedinţa de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, unde se va discuta Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în jurul orei 01.30.
UPDATE 10.00: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între Justiţie şi Guvern, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul instituţiei. Citeşte mai multe aici!
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a părăsit sediul Consiliului Superior al Magistraturii, afirmând că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de modificare a codurilor penale, fiind mulţumit de solidaritatea dovedită de membrii instituţiei faţă de lupta împotriva corupţiei. Totodată, şeful statului a declarat că Guvernul trebuie să explice public de ce a procedat astfel.
„Doamna preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii este hotărâtă să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru conflictul declanşat între Justiţie şi Guvern. Plec mulţumit de la şedinţă fiindcă am putut constata o solidaritate cu preşedinta CSM-ului şi din discuţiile cu membrii instituţiei am aflat că întreg sistemul este de partea justiţiei. Justiţia în România este independentă. Din punctul meu de vedere, conflictul mai sus menţionat este evident. Repet, este necesară sesizarea Curţii Constituţionale. Problema este că modul în care a procedat Guvernul nu se face într-un stat de drept. Nu am abandonat deloc ideea că România este şi va fi un stat de drept. Pentru asta sunt eu preşedinte. Guvernul trebuie să explice public această acţiune. Este inadmisibil să fugă de presă, trebuie să dea socoteală românilor de ce a procedat aşa”, a conchis liderul de la Cotroceni.
Zeci de oameni s-au adunat, miercuri dimineața, la Palatul Victoriei, în semn de nemulțumire decizia Guvernului Grindeanu de a adopta prin OUG legea grațierii și modificarea Codurilor Penale, în ciuda protestelor masive de stradă.
UPDATE 09.15: În cadrul şedinţei de urgenţă, Iohannis a declarat că adoptarea OUG este o ofensă adusă justiţiei. Şeful Statului propune ca un prim pas în restaurarea luptei împotriva corupţiei să fie sesizarea CCR pentru un conflict Constituţional.
„Adoptarea OUG s-a făcut prin încălcarea normelor fără avizul CSM, fără ca actul normativ să fi fost inclus pe ordinea de zi a Guvernului şi sunt oameni care spun că nici pe listele suplimentare ale Executivului. Vreau să hotărâm împreună cum putem continua. Este o ofensă adusă justiţiei şi în acest cadru, dumneavoastră răspundeţi de independenţa justiţiei. Eu cred că este încălcată în mod grav. Trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional. Îmi imaginez că primul pas instituţional este sesizarea CCR fiindcă este un conflict. Acest lucru vi-l propun, dar nu îl impun. În consecinţă, vă supun la vot”, a declarat Iohannis în plenul CSM.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, şeful statului a afirmat că este posibil ca miercuri să discute şi cu Avocatul Poporului în această privinţă. Citeşte mai multe aici!
„Mă gândesc să îi fac o vizită, astăzi. Nu îmi este dor de el, dar trebuie să discutăm”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a ajuns la sediul CSM. Klaus Iohannis a calificat acţiunea Executivului Grindeanu, drept o bătaie de joc.
„Este inadmisibil, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte, noaptea, fără avizul CSM, un document atât de sensibil cum este codul penal. Această chestiune nu este tolerabilă. Am venit la CSM şi după ce voi discuta cu membrii instituţiei vă voi ţine la curent”, a spus Iohannis.
Șefa CSM, Mariana Ghena, a declarat, la intrarea în instituție, că magistrații vor „chibzui decizia”, ca răspuns la întrebarea dacă mai există o posibilitate să nu resimțim efectele. În ceea ce privește măsura de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, ea a calificat decizia Executivului ca fiind luată în „mare grabă”. Citeşte mai multe aici!
Procurorul general al României, Augustin Lazăr a ajuns la sediul instituţiei. Lazăr a afirmat că decizia Guvernului de a aproba actele normative controversate elimină instrumentele de luptă împotriva corupţiei.
„Plenul CSM a fost convocat. Am fost puşi în faţa faptului împlinit. Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească, este cea care trebuie să dovedească că are substanţă. Trebui să atace această ordonanţă la CCR, ceea ce este imperios necesar, eu zic că va putea fi observat cu uşurinţă acest derapaj. Pentru a lupta împotriva corupţiei este nevoie să ai instrumente eficace, instrumente care acum sunt eliminate”, a declarat Augustin Lazăr.
Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a explicat faptul că, pentru Executivul PSD – ALDE, punctul de vedere al Consiliului Magistraturii nu a contat niciodată. Citeşte mai multe aici!
„Azi a fost convocată ședința CSM pentru a discuta avizul. Ne vom întâlni și, de comun acord, vom stabili o poziție și o modalitate de lucru. Din punctul meu de vedere, nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM. Un punct de vedere avizat nu poate fi dat decât de specialiști”, a spus Cristina Tarcea.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, avertizează că proiectele legislative adoptate marți seară de Cabinetul Grindeau au prevederi chiar mai grave decât în variantele lor inițiale.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presă, în care subliniază că adoptarea proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codurilor penale reprezintă o ”nesocotire gravă” a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.
„Consiliul Superior al Magistraturii precizează că solicitarea Ministerului Justiției, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenție reală în obținerea avizului prevăzut de lege. Anterior ședinței Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiției fost personal înștiințat și invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința Plenului convocată de urgență pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea și dezbaterea solicitării de avizare”, se arată în comunicatul CSM.
Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.
Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi
Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!
Răzvan Chiruță, redactor-șef:
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!
Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!
Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată
În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!
Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90.
Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!