După ce medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, premierul a ales să nu se întoarcă în țară, ci să rămână în Istanbul pentru recuperare. Totodată, el i-a propus lui Klaus Iohannis ca atribuțiile de prim-ministru să fie exercitate, în continuare, de Gabriel Oprea. Ca în multe alte cazuri, Constituția nu conține prevederi explicite.
Printr-o postare pe Facebook, Victor Ponta a anunțat că rămâne în Turcia, dar și că i-a trimis o scrisoare șefului statului pentru a-l desemna prim-ministru interimar, pentru o perioadă de 28 de zile, pe Gabriel Oprea. „Azi, medicii au decis că pot fi externat. Urmează ca în următoarele 7 zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente și supraveghere. Ulterior acestor proceduri va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie și tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloace medicale permanente. În maximum 28 de zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de șase luni“, își argumentează Ponta hotărârea de a nu se întoarce în țară.
Cât despre solicitarea adresată lui Klaus Iohannis, șeful PSD și-o întemeiază pe art. 107 alin. 3 din Constituție, potrivit căruia dacă prim-ministrul este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, președintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar. „Vă propun, domnule președinte, să desemnați, prin decret prezidențial, ca prim-ministru interimar pe domnul Gabriel Oprea“, se arată în solicitarea semnată de Victor Ponta și trimisă șefului statului.
Când a procedat corect premierul?
Lunea trecută, Ponta a semnat o decizie prin care vicepremierul Gabriel Oprea era desemnat să coordoneze activitatea Guvernului în perioada 16-19 iunie. Decizia a fost publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial. Acum, liderul PSD apelează la președinte pentru a-l „înscăuna“ premier interimar pe șeful UNPR, drept pentru care se pune întrebarea: Când a procedat corect, de fapt, Victor Ponta? Lunea trecută sau acum? „Acum“ este răspunsul profesorului de Drept constituțional Ioan Stanomir.
Citește și: Ponta reacționează: Numirea lui Oprea este normală și constituțională
„Există o singură regulă, cea prevăzută de Constituție, care îl obligă pe prim-ministru să se adreseze președintelui pentru desemnarea unui prim-ministru interimar pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, maximum 45 de zile. Prima dată, aș putea spune că a fost o forțare a literei și spiritului Constituției, o încercare inabilă de ocolire a președintelui“, a declarat Stanomir, pentru România liberă. Acesta a mai precizat că oricând revine Victor Ponta, în intervalul celor 45 de zile prevăzute de Legea fundamentală, încetează funcția de premier interimar și acesta își reia atribuțiile. „Termenul de 45 de zile devine periculos doar în situația în care este depășit. Atunci, se va proceda la formarea unui alt Guvern“, a mai precizat constituționalistul.
Cât despre nominalizarea lui Oprea, Stanomir admite că „nu se spune explicit în Constituție că prim-ministrul își desemnează succesorul“. Singurul lucru clar stipulat este că interimarul este desemnat din rândul membrilor Guvernului. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ar fi de acord cu propunerea lui Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis nu are prea multe variante de lucru.
Merită menționat și că solicitarea adresată președintelui a fost înregistrată la Cabinetul premierului pe 19 iunie, adică înainte de evaluarea medicală de ieri.
Lucruri neterminate
Pe perioada absenței din țară rămâne în suspensie audierea lui Victor Ponta de către procurorii DNA, în dosarul în care premierul este acuzat de comiterea a 19 infracțiuni de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. O astfel de audiere trebuia să aibă loc lunea trecută, dar la sediul DNA s-a prezentat doar avocata lui Ponta, care ar fi cerut, potrivit unor surse oficiale, o amânare până astăzi, 22 iunie. De așteptat, prin urmare, să fie formulată o nouă cerere de amânare.
Săptămâni bune se vor scurge și până când premierul va putea oferi răspunsuri la multele semne de întrebare care au apărut după ce și-a actualizat declarația de avere (reamintim că, printre altele, a donat casa de vacanță din Gorj și a vândut două apartamente în aceeași zi).
Citește și: Ce spune Ponta despre ipoteza că a plecat în Turcia pentru a scăpa de DNA
Cât despre nominalizarea unui nou ministru al Transporturilor, în locul demisionarului Ioan Rus, subiectul pare să fie pe cale să se închidă după ce Președinției i-a fost transmis, vinerea trecută, potrivit unor surse guvernamentale, numele senatorului PSD Mihai Fifor. Rămâne de văzut dacă șeful statului acceptă sau nu propunerea premierului.