Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT, referitor la votul în cazul lui Victor Ponta, că este o zi tristă pentru România întrucât premierul a sacrificat interesul României pentru interesul propriu.
”Astăzi este o zi tristă pentru democrația din România, o zi tristă pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice, care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, Să distrugi instituții pentru a salva carierea unei persoane este inacceptabill. Am văzut că procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale, am văzut de asemeena, că Ponta se declară nevinovat. Nici eu, nici Parlamentul, nici procurorii nu pot stabili cine are dreptate, doar judecătorii. Dar pentru asta, speța trebuie să ajungă în instanță”, a subliniat președintele.
Citește și: VOT PREVIZIBIL. Camera Deputaților a RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui Ponta
De asemenea, șeful statului a arătat că din toate variantele de răspuns pe care le-ar fi putut avea premierul, Ponta a ales varianta cea mai proastă.
”Domnul Ponta a avut trei opțiuni: să demisioneze, să le spună deputaților să încuviințeze cererea de urmărire penală, sau să influențeze votul. Domnul Ponta a ales a treia variantă. Domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are în calitatea de prim ministru și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a ascultat ordinul. Acum domnul Ponta nu mai poate să demonstreze nimănui că a avut dreptate. A doua consecință este că se formează o imagine negativă despre România, despre democrația românească. Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Există o României a oamenilor simpli și una a lui Ponta?”, a spus președintele.
Deputații au respins, marți, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, cu 231 ”pentru” respingerea urmăririi penale și 120 ”împotrivă”.
Premierul Victor Ponta a declarat, după ce deputații au respins cererea DNA de urmărire penală în cazul său, că este un vot normal.
”Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii, pentru că alţii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo”, a spus Ponta.
De asemenea, premierul mai este urmărit penal într-un dosar, în care este cercetat pentru fapte pe care le-ar fi comis în timp ce era avocat. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat. Victor Ponta ar fi încasat, în baza contractului încheiat între firma sa și cea a lui Șova, peste 181.000 de lei, pentru a emite facturi care nu aveau la bază operațiuni reale.
Citește și: Klaus Iohannis, precizări importante despre Strategia Națională de Apărare
După ce premierul a fost pus sub învinuire, Klaus Iohannis i-a cerut în mod public demisia. Primul ministru a refuzat, subliniid că doar Parlamentul îl poate demite.