-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSportVIDEO. Klaus Iohannis, lovitură pentru PSD: Anunță un referendum pe tema legii...

VIDEO. Klaus Iohannis, lovitură pentru PSD: Anunță un referendum pe tema legii grațierii: Dragilor, una a fost promisă, alta a fost începută; de aici indignarea românilor. PNL și USR îl sprijină pe președinte. Dragnea susține că știa de o săptămână despre intenția lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seară, că va propune organizarea unui referendum în care cetățenii României să se exprime pro sau contra proiectului de Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea.

Liderii PNL și USR, Raluca Turcan și Nicușor Dan, au anunțat că vor susține demersul președintelui Iohannis.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a anunțat, luni seară, la România TV, că el și premierul Sorin Grindeanu știau de o săptămână despre intenția șefului statului de a iniția un referendum pe tema amnistiei și grațierii.


Șeful statului a precizat, luni seară, că va începe demersurile pentru un referendum, întrucât „este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale şi a graţierii”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a ironizat atitudinea „televiziunilor obediente”, care au încercat, imediat după marile proteste populare de ieri,  să explice „că este o nouă mineriadă – auzi, aberație – , este lovitură de stat”. Iohannis a subliniat că nu cetățenii dau lovituri de stat, ci politicienii vor să dea lovitura de graţie statului de drept din România.

Șeful statului a precizat că el, personal, își dorește „o naţiune condusă de politicieni integri, o naţiune condusă de politicieni competenţi”.


UPDATE: Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că știa de circa o săptămână despre intenția președintelui Klaus Iohannis de a lansa ideea unui referendum pe tema grațierii și amnistiei.

„Nu era o noutate. Știam de exemplu, de acum o săptămână, zece zile, că președintele are de gând să anunțe organizarea unui referendum. Știam asta. Ăsta a și fost scenariul, de-aia a și făcut acel spectacol neconstituțional la Guvern, când s-a dus brusc peste prim-ministrul pentru a crea foarte multă discuție și vizibilitate pe tema grațierii, pentru a putea spune în această seară că această temă a devenit de interes național pentru a se lega pentru organizarea unui referendum”, a declarat Liviu Dragnea, la România TV.
 

 

 


PNL susține ideea referendumului cerut de președintele Klaus Iohannis pe tema legii grațierii: Milioane de oameni sunt împotriva scăpării hoților

”Poporul nu a votat salvarea hoților, ci a dat un mandat de bună guvernare. PNL va susține cu toate forțele demersul președintelui Iohannis”, a declarat șefa interimară a liberalilor, Raluca Turcan.


Și USR susține demersul președintelui Klaus Iohannis. Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat că ”USR este împotriva amnistiei și grațierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă.”


Iată declarația integrală de luni seară a șefului statului:

„Astăzi, în seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, în Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul din evenimentele de suflet ale românilor, Mica Unire. Această unire s-a petrecut, cum toată lumea ştie, în două etape: în 5 ianuarie 1859 la Iaşi şi în 24 ianuarie 1859 la Bucureşti, acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru România! România care, atunci, începuse să se manifeste. A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi numim «sferele de influenţă». Rusia fusese trimisă mai înspre Est şi Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost «pentru» ca românii să-şi exprime voinţa, şi a fost destul de evident că această voinţă a fost unirea Principatelor, alţii s-au opus.

Ce moment frumos că atunci românii şi-au impus voinţa! Ce clasă politică am avut noi atunci, când a început să ia fiinţă naţiunea română! Şi ce clasă politică avem astăzi, când cei care au fost aleşi să conducă ţara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri.

Atunci, 1859, politicienii s-au preocupat de naţiune, de Unirea Principatelor. Ai noştri se ocupă de graţiere – graţierea propriilor dosare. A fost ales atunci Cuza, Alexandru Ioan Cuza, domnitor în Moldova şi în Ţara Românească şi s-a apucat de treabă. Unirea Principatelor a început prin alegerea aceluiaşi domnitor în ambele Principate, dar ea s-a înfăptuit prin ce s-a construit, prin instituţiile, autorităţile, entităţile, actele normative care au început să pună cap la cap ce se întâmpla în Moldova, ce se întâmpla în Ţara Românească, şi astfel Unirea s-a petrecut, în fapt, prin legiferare şi prin administrare, prin guvernare.

1864. Codul Penal al lui Cuza a fost un cod penal după model francez, model considerat la vremea respectivă cel mai bun, cu o abordare modernă. A fost primul cod penal din România care incrimina corupţia, care făcea referire la infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese.

Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puţin discutabil: micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!

În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanţe de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă – auzi, aberație – , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România.


Citește și: FOTO + VIDEO. Manipulări la RomâniaTV. Cum au reacționat internauții când au aflat că „s-a plătit 30 de lei pentru fiecare câine” prezent la protest


De ce au ieşit oamenii? Simplu de tot: PSD şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele României, au promis dezvoltare economică, au promis salarii mai mari, au promis pensii mai mari. Și oamenii, de bună-credinţă, i-au votat.

Şi când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil. Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei! Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul.

Iar Guvernul? Ce contează Guvernul? Acest guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea şi guvernanţii ar face bine să ia seamă. Poate totuşi, cu această ocazie, a Micii Uniri, îşi amintesc că românii sunt un neam mândru, românii au dreptul la o clasă politică pe măsură. Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională.

Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale şi a graţierii, şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular.


Citește și analiza:  O necesitate folosită ca paravan pentru interese ascunse. De ce se opun magistraţii proiectului de ordonanță al graţierii şi schimbării legislaţiei privind abuzul în serviciu fără dezbatere publică


Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă, atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD. Și atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă.

Aparent vorbim despre chestiuni legate de Justiţie. Aparent, vorbim despre Ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim.

Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat. Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene?

Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică. Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri, îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi! Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun preţ nu este prea mare”.


Citește și: Mircea Cărtărescu: Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoți, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni și semi-analfabeți


Declarația de luni seară a șefului statului apare la o zi după ce Klaus Iohannis a apărut, pe neașteptate, alături de manifestanții care protestau în centrul Capitalei la adresa legii amnistiei. Iohannis a declarat în piață că a venit „asemeni miilor de români” ca să-și exprime indignarea față de o „gașcă de politicieni cu probleme penale”, care doresc amnistierea autorilor unor acte de corupție.

Protestatarii l-au aplaudat pe șeful statului.

Declarația șefului statului apare după acțiunile de masă desfășurate duminică în România, în care zeci de mii de oameni au protestat, în 22 de orașe, împotriva intenției Guvernului Grindeanu și a PSD de a aproba această ordonanță.

Șeful statului a participat personal, duminică, timp de aproximativ 15 minute, la mitingul din centrul Capitalei, unde a fost primit cu multă simpatie de cei circa 30.000 de demonstranți.


Citește și: VIDEO. Președintele Klaus Iohannis, în mijlocul protestului de la Universitate: Zeci de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept, este inadmisibil

„Am venit aici, în Piața Universității, asemeni miilor de români, ca să-mi arat indignarea că o gașcă de oameni politici vrea să schimbe legislația, vrea să slăbească statul de drept. Sunt zeci, sute de politicieni cu probleme penale. Oamenii pe bună dreptate sunt indignați. Este inadmisibil”, a spus Iohannis în Piața Universității.



Citește și editorialul redactorului-șef al ziarului ”România Liberă”:  Cât de aproape suntem să pierdem bătălia cu corupţia? | OPINIE

Chiar nu poate scăpa România de hoţie? Chiar nu pot românii să îşi reformeze mentalităţile? Sunt corupţii mai mulţi şi mai puternici decât oamenii cinstiţi? Anul 2017 se conturează încă din prima lună ca unul decisiv în ceea ce priveşte răspunsul la aceste întrebări.​

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă