10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMircea Cărtărescu: Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoți, nici guvernul...

Mircea Cărtărescu: Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoți, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni și semi-analfabeți

Scriitorul Mircea Cărtărescu consideră că președintele Klaus Iohannis a demonstrat că este „un om de stat care cunoaște interesele României și ale românilor”, prin decizia sa de a ieși în Piața Universității, duminică seara, unde peste 20.000 de persoane au protestat față de OUG privind grațierea și față de modificarea codului penal și de procedură penală.

„Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoți, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni și semi-analfabeți. El a votat pentru o viață mai bună și mai demnă, nu pentru o mafie spoliatoare care vrea acum să scape de pușcărie. Iar acum oamenii sunt în stradă și acolo vor rămâne până va trece pericolul unor legi făcute pentru cei care le dau. L-am subestimat pe președintele Iohannis, se vede acum că e un om de stat care cunoaște interesele României și ale românilor. Nu avem un alt pol politic în stare să se opună hoților. Președintele trebuie sprijinit acum, în perioada asta, ca garant al unei justiții libere”, a scris Mircea Cărtărescu, luni, pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a stat, duminică seara, aproximativ 15 minute în Piața Universității.preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat de către protestatari şi i-a fost scandat numele. ”Avem preşedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”România cere: fără graţiere”, au strigat oamenii.

Şeful statului a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

„O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus Iohannis la sosire. 

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis s-a situat în afara legii, prin participarea la protest.

„M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Preşedintele ţării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale şi cerând aberaţii constituţionale: retragerea unor ordonanţe, mai ales a unora care nu au fost date”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook, duminică seară.

Preşedintele PSD a susţinut că este „un început de lovitură de stat”. „De fapt, preşedintele Iohannis vrea, aşa cum a vrut şi fostul preşedinte Băsescu, să pună în cătuşe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituţii fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în ţara lor, fără teama că sunt ascultaţi, urmăriţi, hăituiţi, şantajaţi şi nedreptăţiţi. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susţin acţiunile împotriva corupţiei, dar împotriva adevăratei corupţii”, a mai spus șeful PSD.

Totodată, el a dat asigurări românilor că „nu-i va permite” șefului statului să „răstoarne ordinea constituțională”.

„Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite preşedintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al preşedintelui Iohannis, viaţa românilor are nevoie de bunăstare şi siguranţă”, a mai spus Liviu Dragnea.


Citiți și:  FOTO + VIDEO. Manipulări la RomâniaTV. Cum au reacționat internauții când au aflat că “s-a plătit 30 de lei pentru fiecare câine” prezent la protest

În timpul protestelor de aseară din București, televiziunile au transmis minut cu minut ceea ce se întâmplă în stradă. Dar la România TV, prezentatoarea a transmis că s-au împărțit 100 de lei de adult, 50 de lei de copil și… 30 de lei de câine.


 VIDEO. Președintele Klaus Iohannis, în mijlocul protestului de la Universitate: Zeci de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept, este inadmisibil

“Am venit aici, în Piața Universității, asemeni miilor de români, ca să-mi arat indignarea că o gașcă de oameni politici vrea să schimbe legislația, vrea să schimbe statul de drept. Sunt zeci de politicieni cu probleme penale. Este inadmisibil”, a spus Iohannis în Piața Universității.


 FOTO + VIDEO. Proteste de amploare în toată țara, față de legea grațierii. În București, 30.000 de români au scandat în fața sediului PSD: ”Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. Klaus Iohannis, baie de mulțime în Piața Universității. Dragnea a acuzat o lovitură de stat. Cioloș: Oamenii au idealuri

Aproximativ 40.000 de persoane au ieșit în stradă, duminică, în întreaga țara, ca să-și arate nemulțumirea față de legea grațierii și de modificarea Codurilor Penale, pe care le pregătea Guvernul Grindeanu săptămâna trecută.


 Presa internațională despre protestele din România: Mii de oameni – împotriva intenției Guvernului de a grația condamnații și de a submina lupta anticorupție

Presa internațională comentează pe larg protestele ample, la care au participat cu zeci de mii de români, desfășurate duminică în marile orașe ale României și în câteva capitale din vestul Europei.


 

 

 

 

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...
Ultima oră
Pe aceeași temă