14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMarea Britanie: Ambasadorul Ion Jinga critică documentarul Channel 4 despre imigranții români

Marea Britanie: Ambasadorul Ion Jinga critică documentarul Channel 4 despre imigranții români

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a criticat modul în care au fost prezentaţi românii din Marea Britanie în documentarul Channel 4, informează Mediafax

"În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situaţia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv şi nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie", potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Londra.

Misiunea precizează că s-a autosesizat cu privire la iniţiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, începând cu 17 februarie 2015, documentarul în trei episoade intitulat "Romanians are coming" ("Vin românii").

Citeşte şi: Comunitatea românilor din Bristol, "profund umilită" de un documentar

Ambasadorul Ion Jinga i-a trimis, pe 13 februarie, producătorului Katie Buchanan o scrisoare în care se arată "surprins şi extrem de dezamăgit" de modul în care comunitatea românească din Marea Britanie este prezentantă în trailerul acestui documentar.

Jinga apreciază că imaginile şi fotografiile care promovează acest documentar reflectă "o percepţie distorsionată şi părtinitoare" asupra românilor din Regat şi nu prezintă realitatea socială a acestei comunităţi.

Diplomatul consideră că documentarul prezintă "doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească", fapt "incorect şi extrem de discriminatoriu".

Totodată, Jinga susţine că a primit mesaje de la românii din Marea Britanie care şi-au exprimat indignarea faţă de prezentarea făcută de Channel 4 într-o ţară "admirată în întreaga lume pentru modelul său de democraţie şi unde toţi cetăţenii indiferent de naţionalitate, rasă, sex sau religie sunt trataţi cu respect".

Potrivit Ambasadei, în răspunsul remis diplomatului român, producătorul serialului a arătat că acesta reflectă experienţa cetăţenilor români care, deşi provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfăşura activităţi lucrative.

Referitor la primul episod al serialului, difuzat marţi, Ambasada României la Londra nu este în măsură să comenteze opiniile şi experienţele de viaţă prezentate, având în vedere că, "atât naratorul cât şi personajele din filmul documentar sunt cetăţeni români care îşi spun poveştile de viaţă, adeseori triste şi emoţionante".

Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. "În imensa lor majoritate, cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici", precizează misiunea diplomatică, exprimându-şi speranţa că următoarele episoade vor prezenta, "de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunităţi româneşti din Marea Britanie".

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii"), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezintă poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele apărute în presă în legătură cu imigraţia.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă