Fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a primit un miel şi doi curcani, în pungi de plastic de culoarea neagră, şi cele cinci kilograme de păstrăv, prin intermediul şoferului, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), informează Mediafax.
Lucian Diniţă a fost trimis în judecată, vineri, pentru trafic de influență, după ce a primit produsele alimentare de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.
În cadrul actului de sesizare a instanţei se arată că omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa „a pus în portbagaj un sac sau doi saci, nu mai reţin exact, din nailon de culoare neagră. Nu ştiu ce conţineau sacii respectivi, dar cred că erau alimente congelate deoarece sacul era tare şi rece. Eu am aranjat în portbagajul maşinii sacul sau sacii (nu îmi amintesc dacă era unul sau doi) ce conţineau alimentele congelate, probabil carne. Menţionez că sacii erau legaţi la gură şi nu mi-am permis să mă uit înăuntru să văd ce conţineau şi nici nu mi-am permis să-l întreb pe dl. Deaconeasa Gheorghe ce conţin sacii şi unde îi duce”, conform declaraţiei şoferului omului de afaceri.
Citeşte şi: Fostul șef al Poliției Rutiere, trimis în judecată
Mai departe, procurorii descriu modul în care mita a ajuns la şeful Poliţiei Rutiere de la acel moment. Mai exact, Deaconeasa l-a sunat pe Diniţă, spunându-i că e „din partea lui nea Maricel!” (Ilie Maricel – intermediar al celor doi), stabilind să se întâlnească la Piaţa George Coşbuc, din Capitală.
„Deaconeasa Gheorghe: Să trăiţi!
Diniţă Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Aţi ajuns?
Diniţă Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Sunt şi eu, jos.
Diniţă Lucian: Ă… unde? Unde? Unde anume?
Deaconeasa Gheorghe: În faţă, la intrare. Am parcat pe colţ.
Diniţă Lucian: Aha. Bine. Hai că vine imediat băiatu′ ăsta al meu.
Deaconeasa Gheorghe: Bine. Să trăiţi!
Diniţă Lucian: …neinteligibil”, conform stenogramelor procurorilor DNA.
„Conform celor stabilite, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat în Piața George Coșbuc, având asupra sa foloasele descrise anterior și printr-un intermediar le-a remis inculpatului Diniţă Lucian, după care, fiind contactat de inculpatul Ilie Maricel, i-a comunicat remiterea efectivă a bunurilor, așa cum rezultă din convorbirea telefonică purtată între cei doi inculpați”, potrivit sursei citate.
În cadrul urmăririi penale, Diniţă a negat faptul că îl cunoaşte pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa.
„Din ordonanţa procurorului am observat că suspectul Deaconeasa Gheorghe locuieşte în Vâlcea, iar permisul de conducere i-a fost reţinut de Serviciul Rutier Argeş, astfel încât nici nu avea de ce să vină la mine decât pentru precizarea cadrului legal, cel mult. Mă gândesc că dacă ar fi venit la mine i-aş fi explicat care este circuitul legal şi demersurile pe care ar fi trebuit să le realizeze, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute în mod expres în Codul Rutier”, conform declaraţiei dată de fostul şef al Poliţiei Române, în cursul anchetării dosarului.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Pitești l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Lucian Diniţă, fost director al Direcţiei Poliției Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în prezent adjunct la Brigada Rutieră a Capitalei, fiind acuzat de trafic de influență.
Citeşte şi: CORUPŢIE la Oficiul de Cadastru Iaşi. Directorul şi mai mulţi consilieri, trimişi în judecată
În acelaşi dosar vor fi judecaţi, tot în stare de libertate, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influență, şi Maricel Ilie, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română – Regiunea 1 Bucureşti la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Dosarul fostului şef al Poliţiei Rutiere a fost trimis pentru judecare Tribunalului Vâlcea.
Procurorii anticorupţie l-au mai trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, în 15 mai, într-un alt dosar, pentru fapte similare.
În acel dosar este judecat şi Ion Marius Bărbulescu, director adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu la data faptelor, acuzat că a primit 35.000 de lei şi bunuri şi servicii de circa 50.000 de lei de la Deaconeasa, pentru a-l ajuta să obţină controlul asupra unor păduri.
Conform procurorilor DNA, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat cu scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier, situată în județele Vâlcea, Gorj și Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra-Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației.
Deaconeasa era interesat de acest proiect întrucât deţinea în zona respectivă, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de pădure, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârșia Lotrului.
Dosarul se judecă tot la Tribunalul Vâlcea.
Lucian Diniţă a fost şef al Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române din februarie 2009 până în 30 aprilie 2014, când a fost eliberat din funcţie şi numit adjunct al șefului Brigăzii Rutiere din Poliţia Capitalei.
În 2014, Lucian Diniţă şi trei subalterni ai acestuia cu funcţii de conducere – Costin Tătuc, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, şi Paul Toma, de la Direcţia Rutieră – au fost cercetaţi prealabil, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în contextul cazului ofiţerului Augustin Căpâlnaş, cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals.
La sfârşitul lunii mai 2014, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, a fost schimbat din funcţie, iar Lucian Diniţă şi Constantin Tătuc au primit amânare la promovarea pe o funcţie superioară, în cazul ofiţerului Augustin Căpâlnaş, de la Direcţia Rutieră, care a demisionat din funcţie în 31 mai 2014. Totodată, Paul Toma, al patrulea ofiţer cercetat în cazul Căpâlnaş, a fost sancţionat cu atenţionare.
Pe de altă parte, şeful Poliţiei Române a dispus sesizarea Parchetului, la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcţia Control Intern din IGPR, referitoare la Augustin Căpâlnaş, fiind identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea şi promovarea acestuia în structurile Poliţiei Române.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat în cazul lui Căpâlnaş, la 1 aprilie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducere fără permis. Din primele verificări a rezultat că Augustin Căpîlnaş a condus fără permis maşini de serviciu, în perioada februarie 2012 – septembrie 2013. Poliţistul a prezentat un document în fotocopie reprezentând un permis de conducere, care avea înscrise datele personale şi fotografia sa, însă era emis pentru un alt titular, potrivit procurorilor.