5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul, sub lupă. Raportorul ONU pe drepturile omului vine în România

Guvernul, sub lupă. Raportorul ONU pe drepturile omului vine în România

Raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie și drepturile omului efectuează o vizită de 10 zile în România, timp în care va evalua eforturile depuse de Guvernul român pentru eradicarea sărăciei, precum și implicarea autorităților în respectarea drepturilor omului. Philip Alston va analiza situația romilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor din România, grupurile cele mai vulnerabile din societate. 

De altfel, înaintea vizitei, Alston a remarcat că peste 70% dintre etnicii romi trăiesc ”sub limita sărăciei”, iar drepturile lor sunt încălcate, prin evacuări forțate și abuzuri ale poliției. Raportorul și-a arătat îngrijorarea și față de modul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități din România.

Citește și: Raport SUA: România, paradis pentru traficanții de persoane. Cum răspund autoritățile

Alston a mai arătat și că ”pentru a respecta și proteja drepturile omului în rândul celor mai vulnerabili, este nevoie de voință politică. Sunt foarte interesat să aflu cum abordează România aceste probleme prin politicile guvernamentale, cheltuielile publice și prin instituțiile sale”.

Romii, grupul care suferă cel mai mult din cauza discriminării 

Cel mai recent raport care analizează situația drepturilor omului în România este cel publicat anul acesta de Departamentul american de Stat, pe anul 2014, și a reținut grave încălcări ale drepturilor în rândul grupurilor vulnerabile, mai ales asupra romilor. De asemenea, raportul a reținut că instituția Avocatul Poporului este inactivă, ”în ciuda numărului mare de angajați”, în timp ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC) a fost apreciat ca fiind eficient. 

De asemenea, în luna decembrie a anului 2014, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a depus în Parlament un proiect de lege privind îmbunătățirea situației copiilor și tinerilor cu dizabilități, în contextul vizitelor de monitorizare efectuate de experții CRJ în centrele din întreaga țară. Atunci, organizația arăta că peste 25.000 de copii sunt închiși în astfel de centre și sunt privați de libertate, iar aproape 1.500 de copii au murit în ultimii patru ani în 27 de centre. 

În șase din 10 familii din România, părinții folosesc violența

În 63% dintre familiile din România, părinții încearcă să-și îndrepte copiii prin bătaie, arăta cea mai recentă cercetare privind violența în familie, realizată de Salvaţi Copiii, cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului. Astfel, la finalul lui 2014, se înregistrau, oficial, 12.542 de situații de abuz asupra copilului, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 

Observațiile raportorului, prezentate Consiliului Drepturilor Omului 

Raportorul ONU va veni în România între 2 și 11 noiembrie și va efectua vizite în București, Cluj, Bacău și Ilfov. Alston se va întâlni și cu  reprezentanți ai Guvernului, autorităților locale, parlamentari, organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, instanțelor judecătorești, cadre universitare și persoane care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, precizează un comunicat al UNICEF. 

Observațiile lui Philip Alston vor fi incluse într-un raport prezentat Consiliului Drepturilor Omului în iunie 2016.

 

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...
Ultima oră
Pe aceeași temă