Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO. Reacţia lui Traian Băsescu la cartea Adrianei Săftoiu. Care sunt procedurile SPP legate de biroul Preşedintelui

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a avut, luni, o primă reacţie la dezvăluirea Adrianei Săftoiu din cartea sa lansată la Bookfest, "Cronici de Cotroceni". Fostul şef de stat a scris pe contul său de Facebook că nu a cerut niciodata dosarul medical al niciunui consilier prezidenţial cu care a lucrat, iar despre faptul că Adriana Săftoiu l-ar fi sfătuit la numirea directoriilor SRI şi SIE, Traian Băsescu susţine că preşedintele nu poate numi pe nimeni în aceste funcţii fiind o atribuţie exclusivă a Parlamentului.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2015 - 17:04

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a avut, luni, o primă reacţie la dezvăluirea Adrianei Săftoiu din cartea sa lansată la Bookfest, "Cronici de Cotroceni". Fostul şef de stat a scris pe contul său de Facebook că nu a cerut niciodata dosarul medical al niciunui consilier prezidenţial cu care a lucrat, iar despre faptul că Adriana Săftoiu l-ar fi sfătuit la numirea directoriilor SRI şi SIE, Traian Băsescu susţine că preşedintele nu poate numi pe nimeni în aceste funcţii fiind o atribuţie exclusivă a Parlamentului.

"1. Niciodată nu am cerut niciunui consilier dosarul medical. Poate fi întrebat oricare dintre foştii consilieri.
2. Povestea decretelor pentru numirea unor militari în funcţia de directori ai serviciilor de informaţii:
Directorii SRI şi SIE nu se numesc de către Preşedintele României prin decret, deci nu aveam cum să semnez decrete şi să dispun trimiterea lor la Monitorul Oficial pentru numirea domnilor Coldea la SRI şi Predoiu la SIE. Numirea celor doi directori se face prin hotărîre a Parlamentului, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului (vezi art. 65 alin. 2 litera h din Contituţia României).
"

Referitor la aluziile pe care le face în cartea sa Adriana Săftoiu la întâlnirea cu premierul Italie, Silvio Berlusconi, fostul preşedinte Traian Băsescu spune că "Faptul ca unui consilier i s-a făcut onoarea de a fi inclus în delegația oficială a Președintelui României care a participat la discuțiile cu premierul Italiei nu-i permite consilierului să dezvăluie nici conținutul discuțiilor şi, cu atit mai mult, nu-i permite să fabuleze pe marginea acestora. Fac precizarea că discuțiile cu premierul Berlusconi de la Roma au fost, cel mai probabil, înregistrate de Guvernul Italian. Gestul consilierului este fără precedent în diplomaţia europeană. Sunt convins că multe cancelarii îşi controlează astăzi structura delegaţiilor cu care m-am dus la întâlniri oficiale, în perioada 2005 – 2007, şi toate speră că numele Saftoiu nu a figurat în delegaţia mea".

Traian Băsescu face referire în postare de pe contul său de Facebook şi la procedura standard de intrare în biroul Preşedintelui României pentru consilierii președintelui României: 

"4. a. Din birou, telefonic, consilierii anunţau în secretariat solicitarea de a intra la Preşedinte.
b. Directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte, iar acesta accepta sau nu primirea.
c. Directorul de cabinet comunica consilierului acceptul sau refuzul Preşedintelui.
d. Dacă răspunul era pozitiv, consilierul se deplasa către secretariat imediat sau la ora fixată de Preşedinte.
e. La sosirea în secretariat a consilierului, directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte care dădea acceptul ca, în biroul său, să intre consilierul sau cerea ca acesta să mai aştepte.
f. Nu exista posibilitate intrării neanunţate, intempestive în biroul Preşedintelui, acest lucru fiind garantat şi prin prezenţa unui ofiţer SPP înarmat, la uşa biroului Preşedintelui."

Cu alte cuvinte, mai spune fostul şef de stat, "prin procedură, se garantează că Preşedintele nu poate fi surprins nici măcar de propriii consilieri în ipostaze neconvenabile (ex: discuţii telefonice cu demnitari români sau străini, luând masa, schimbîndu-şi cămaşa, uitîndu-se la televizor pe CNN, fără sacou sau fără cravată, cu pantofii scoşi din picioare, avînd un musafir aşezat într-o ipostază neprotocolară etc. etc.) Fac precizarea că niciodată niciunui consilier nu i-a fost permisă încălcarea procedurii de acces în biroul Preşedintelui României. Şi atunci cum putea fi surprinsă Elena Udrea în posturi neprotocolare?", a mai scris Traian Băsescu pe Facebook.

Postarea lui Traian Băsescu se încheie şi cu o referire la Elena Udrea despre care spune că "este si a fost de o loialitate si decenta exemplare fata de mine si familia mea.

Fostul şef de stat conchide că "orice fost consilier al Preşedintelui României din perioada 21 dec. 2004 – 21 dec. 2014 poate confirma că nu avea acces în biroul Preşedintelui decît prin această procedură. Am subliniat doar citeva aspecte uşor verificabile pentru a constata distanţa de la realitate la fantezie."

Citește totul despre:

Comentarii

loading...