Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, luni, un punct de vedere în care cer Biroul Permanent să sesizeze Curtea Constituţională în cazul interzicerii de către Direcţia Naţională Anticorupţie a exercitării funcției de deputat de către Sebastian Ghiță. Împotriva acestui punct de vedere a fost exprimat un singur vot, informează Mediafax.
Membrii Comisiei juridice au decis să precizeze, în punctul de vedere transmis Biroului Permanent, că împiedicarea deputatului sau senatorului de a lua parte la şedinţele Parlamentului este o măsură care îl împiedică să-şi îndeplinească mandatul dat de alegători, iar imunitatea parlamentarului este o măsură de protecţie şi nu poate fi nici extinsă şi nici restrânsă printr-un act subordonant Constituţiei.
Punctul de vedere al comisiei a fost fundamentat prin decizia Curţii Constituţionale, care spune că mandatul parlamentarului se exercită continuu, de la început până la data încetării calităţii de deputat sau senator, iar participarea la şedinţele Camerei constituie o îndatorire a parlamentarului.
„Mandatul parlamentar este o demnitate publică dobândită de membrii Camerei parlamentului la alegerile de către electorat în vederea exercitării prin reprezentare a suveraniăţii naţionale, concluzie fundamentată pe Constituţia României. Îndatorirea parlamentarului se exercită în mod continuu până la finalul mandatului„, se menţionează în punctul de vedere al comisiei.