5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportCum s-a apărat Ponta în Camera Deputaților

Cum s-a apărat Ponta în Camera Deputaților

Premierul Victor Ponta le-a cerut, marți, deputaţilor să nu voteze politic în cazul său, întrucât el nu a votat atunci când a considerat că puterea Parlamentului sau a Guvernului este încălcată abuziv de o altă putere.

„Ca deputat, ştiţi foarte bine că nu am votat când am considerat că se încalcă puterea Parlamentului sau a Guvernului în mod abuziv de o altă putere a ţării. Vă rog frumos să nu votaţi politic astăzi, ci să votaţi ca cetăţeni şi ca deputaţi iar vineri, la moţiunea de cenzură, să votaţi politic”, a spus Ponta deputaţilor.

Citește și: UPDATE: Zi decisivă pentru Ponta. Camera Deputaților votează cererea de urmărire penală a premierului

Mai mult, liderul PSD a cerut deputaţilor să emită o hotărâre în cazul său, acuzând opoziţia că încearcă „un gen de şmecherie de Transalpina” prin care să nu fie adoptată o hotărâre, astfel încât să poată fi sesizată Curtea Constituţională, ca în cazul Şova.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, făcută la solicitarea grupului PDL-PNL, Curtea a spus foarte clar că trebuie să adoptaţi o hotărâre. Înţeleg că ceea ce s-a contestat la Curte şi Curtea a decis la Senat acum nu se mai vrea la Cameră. Vă rog frumos să adoptaţi o hotărâre, ca să nu avem o contestaţie iarăşi că nu aţi adoptat o hotărâre. E un gen de şmecherie de Transalpina”, a spus Ponta deputaţilor.

Citește și: Aviz NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Ponta

În discursul său, Ponta le-a amintit colegilor din Camera Deputaților că au votat pentru învestirea în funcție a ministrului Dan Șova. În acest context, el a vorbit despre procedura constituțională de învestire în funcție a unui ministru.

”Concret numirea unui ministru se face pe baza unei propuneri al partidului pe care îl reprezintă, în baza deciziei coaliției USL, în baza votului Parlamentului și a decretelor emise de Traian Băsescu”, a precizat Ponta.

De asemenea, Ponta a vorbit și despre modul în care a ajuns să fie premierul României. El a amintit astfel, că a ajuns prim-ministru în urma unei moțiuni de cenzură contra Guvernului Ungureanu. 

”A doua problemă la fel de importantă: un Guvern este învestit prin proceduri constituționale. Eu am devenit prim-ministru, după o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. În 2012 am devenit prim ministru prin vot”, a mai spus Ponta. 

Liderul PSD a mai afirmat că votul popular a legitimat doar Parlamentul, Guvernul, preşedintele şi autorităţile locale, nu o altă putere, făcând referire la puterea judecătorească şi cerând deputaţilor să se pronunţe în acest sens prin votul care urmează să fie acordat în cazul său.

„Vă rog să vă pronunţaţi şi să arătaţi că Parlamentul şi Executivul în egală măsură sunt puteri constituţionale care pot şi trebuie să-şi exercite atribuţiile aşa cum sunt prevăzute de Constituţie şi cum au fost învestite prin votul popular. Un vot popular care nu a legitimat o altă putere decât Parlamentul, Guvernul şi preşedintele, nu o altă putere. Votul popular este pentru aceste puteri şi pentru puterea locală, pentru autorităţile locale”, a spus Ponta deputaţilor.

Camera Deputaților dezbate și votează marți solicitarea procurorului general referitoare la începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta, într-un dosar în care este cercetat pentru conflict de interese, infracțiune pe care ar fi săvârșit-o în timp ce era prim ministru.

Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaților. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor juriști că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă