5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportAviz NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Ponta

Aviz NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Ponta

UPDATE 16.45: Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat aviz negativ pentru urmărirea penală a premierului Victor Ponta, cu 18 voturi ”împotrivă”,  7 ”pentru” și o abținere. 

Vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica a făcut aceste precizări după şedinţa Comisiei juridice, arătând că raportul comisiei va fi unul în care nu se cere începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta.

„Dintr-un număr de 26 de participanţi la comisie, s-a votat în felul următor:7 au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Prin urmare, Comisia juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmăriiri penale, urmând ca plenul să decidă mâine dacă se începe sau nu se începe urmărirea penală. Sunt două modele de proiecte de hotărâri care sunt pregătite ca plenul să decidă mâine. Aşa cere Regulamentul”, a spus Nica.

El a arătat că în şedinţă au fost dezbateri dar au caracter secret.

Întrebat dacă liberalii au votat cu altă culoare de pix, Nica a spus: „S-a hotărât de la început să se voteze cu o singură culoare, ca să nu existe probleme la vot”.

––-

UPDATE 11:39: Vicepreședintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a declarat, luni, după ședința din Penul Camerei Deputaților că sa votat ca audierea finală în cazul premierului Ponta să fie între orele 16.00 – 16.30,

„Aşa cum se ştie, conform modificărilor aduse la regulamentul Camerei Deputaţilor, noi am fost într-o primă sedinţă de evaluare, s-a votat ca, în urma audierii şi consultării cu domnul premier Victor Ponta, ca audierea finală sa fie astăzi la ora 16- 16,30, urmează asta să decida Biroul Permanent şi noi să întocmim raportul, iar mâine, probabil la orele 10, aşa am fost informaţi că va fi votul pe această problema, ca să nu se mai lungească prea mult”, a spus deputatul Ciprian Nica.

Mai mult deputatul PSD a declarat că această anchetă nu este normală și a precizat, că el va vota împotriva începerii urmăririi penale în cazul lui Ponta.

UPDATE 11:32: Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la ora 16.00 va merge în Plenul Camerei Deputaților pentru a fi audiat.

UPDATE 11:19: Premierul Victor Ponta a ajuns, luni, în Parlament, unde se stabilește calendarul raportului în cazul acestuia.

–––

Membrii Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaților se întrunesc, luni, la ora 11.00, pentru a stabili calendarul raportului în cazul lui Victor Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, că termenul maxim de 14 zile este „foarte scurt”, faţă de vechiul regulament, care nu prevedea termene.

„Astăzi avem maxim 14 zile, din informaţiile mele şedinţa va fi luni, asta înseamnă că în maxim 4 zile sau 3 zile, comsiia va avea o primă întâlnire. Cred că este un termen foarte scurt dacă ne uităm în perioada în care guvernare era de dreapta şi în care stăteam şi câte 11 luni pentru o aprobare de percheziţie informatică. Cred că în acest moment suntem pe un regulament care este profund european, predictibil şi transparent”, a afirmat Zgonea, întrebat dacă crede că membrii comisie vor folosi la maximum termenul de 14 zile.

El a explicat că, „din momentul în care Biroul Permanent s-a întâlnit, membrii Comisiei juridice, plus cel căruia i se cerere ridicarea imunităţii pot să-şi consulte dosarul, termenul final în care comisia are obligativitatea de a-şi prezenta raportul este 14 zile”.

Citește și: DNA cere încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta. Premierul l-a făcut ministru pe Șova și a luat bani necuveniți de la el

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că s-a modificat regulamentul şi s-au prelungit procedurile în cazul ridicării imunităţii, dar deputaţii PNL vor susţine scurtarea acestor termene.

„S-a modificat regulamentul, PNL a votat şi din acest motiv împotriva regulamentului, care prelungeşte un pic procedurile (…) Este foarte greu de tergiversat, o să împingă votul la limită. Deputaţii noştri din Comisia juridică vor încerca să scurteze cât mai mult termenele regulamentare. În Biroul Permanent vom susţine scurtarea acestor termene, cred că decizia plenului trebuie luată cât mai repede în acest caz”, a adăugat Orban.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(” + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/e251696c9c5daf412b374a8062aa3d23/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Victor Ponta este urmărit penal pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) în timp ce era prim-ministru al României. 

Citește și: Victor Ponta, urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Lista infracțiunilor de care este acuzat premierul

Astfel, procurorii arată că, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Șova în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Victor Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Dan Şova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism, se arată în comunicatul DNA. 

Probele administrate au arătat faptul că Ponta a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel.

De asemenea, în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă