Povestea prezidențiabilului agent secret are un început mult mai îndepărat decât cele două luni care s-au scurs de când președintele Traian Băsescu a anunțat că îi va ”dezbrăca public” pe unii dintre candidații la fotoliul de președinte. În realitate, povestea a început în urmă cu mai bine de un an. Iată cele mai importante momente:
Septembrie 2013
Senatorul Valer Marian a depus în data de 2 septembrie 2013 o interpelare la Senatul României prin care îi cerea atunci premierului Victor Ponta să răspundă la 30 de întrebări. Printre acestea, la punctul 6, senatorul îi cerea lui Victor Ponta să vorbească despre calitatea sa de ofițer acoperit în cadrul SIE.
Astfel, Valer Marian (la acea vreme membru PSD, actualmente independent – n.n.) îl întreba pe Ponta dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce era procuror, a fost racolat de SIE, dacă a activat în unitatea ”Umbre” sau ”H”, dacă a fost rimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia și ulterior procuror șef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie.
Desigur, premierul nu a răspuns nimic dar această întrebare a fost punctul de plecare spre deznodământul de luni seara. Dacă inițial Traian Băsescu nu a acordat prea multă atenție acestui aspect, în timp a devenit interesat și astfel a început să facă verificări suplimentare.
”Iniţial, nu l-am luat în seamă, mi s-a părut cam exotic, mai ales când spunea că îl urmăreşte SRI cu elicopterele", a explicat președintele Băsescu.
Noiembrie 2013
La două luni după interpelarea făcută de senatorul Valer Marian în Senatul României, președintele Băsescu i-a trimis o solicitare șefului SIE pe această temă. Mai exact, pe 8 noiembrie 2013, Traian Băsescu l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai SIE.
Potrivit președintelui, Meleșcanu a refuzat să-i răspundă și a invocat o Hotărâre de Guvern care extinde protecţia şi asupra foştilor ofiţeri. Mai mult, Traian Băsescu spune că respectiva HG a fost emisă în data de 10 mai 2013 (cu 6 luni mai devreme – n.n.) chiar de cabinetul premierului Victor Ponta și a modificat legea de organizare a SIE fără ca proiectul să ajungă în CSAT, deși acest lucru era obligatoriu, conform legii.
De atunci, Traian Băsescu ar fi început o corespondență cu șeful SIE de la acea vreme (Teodro Meleșcanu – n.n.), solicitându-i să ofere informațiile solicitate iar pentru că Meleșcanua refuzat, președintele a întrerupt relațiile cu acesta și a lucrat direct cu ofițerii Serviciului.
Mai – Iunie 2014
Președintele Traian Băsescu încă încerca să obțină informații de la conducerea SIE la sfârșitul primăverii trecute.
August 2014
Președintele anunța prentru prima dată oficial că printre candidații la prezidențiale se află și persoane care ar fi avut legături cu serviciile de informații și le cerea acestora să facă singuri dezvăluirea pentru că cetățenii au dreptul să știe aceste aspecte din viața candidaților la presedinție.
"Pe mine mă deranjează lichelismul, sunt în ultimele patru luni de mandat şi la câtă mizerie am îndurat de la diverşi ziarişti şi politicieni m-am hotărât ca în toate ieşirile să spun, să vorbesc. Nu mai am de ce să menajez pe cineva. E plină şi politica şi presa, din păcate, de oameni care mint”, spunea Traian Băsescu în data de 5 august la un post TV.
"Am văzut prea multe şi în această campanie le voi spune de toate la toţi, pentru că eu nu candidez", a mai spus atunci Băsescu, concluzionând:
"Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public, vă asigur de asta, pentru că, de exemplu, sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tăinuiesc, nu le spun. Ori cetăţenii trebuie să ştie despre orice candidat tot. Tot ce-i important, nu vorbesc de relaţia din familie, nu se bagă nimeni în familia nimănui, în relaţiile private ale nimănui, dar când ai aparţinut de anumite instituţii şi nu-ţi treci în CV şi vrei să devii preşedintele României, acest lucru n-ai voie să-l faci".
Septembrie 2014
În tre timp, de la momentul somației lui Traian Băsecu și până la deconspirarea fostului agent acoperit românii au asistat la o scenă venită de nicăieri, în care jurnalistul Robert Turcescu a spus că a fost ofițer acoperit. Mărturisirea a fost făcută la același post TV la care Băsescu anunța că va face publice informațiile pe care le deținea deja în luna august.
Opinia publică a intrat în confuzie la acel moment și preț de câteva zile nimeni nu părea să înțeleagă de ce a decis Turcescu să facă acel anunț. Jurnalistul a prezentat cu acea ocazie și câteva documente despre care pretinde că sunt reale și reprezintă livretul său militar și alte acte ce demonstrează calitatea de agent acoperit.
În vreme ce Robert Turcescu susținea că a făcut acel gest pentru că nu mai putea trăi cu presiunea asupra sa și pentru că se simțea dator să spună acest lucru în condițiile în care a fost agent acoperit în vreme de își desfăsura activitatea ca jurnalist.
Instituțiile statului au precizat însă că nu este caul să se autosesizeze, iar subiectul a început să fie uitat.
13 Octombrie 2014
Președintele Traian Băsescu anunță în direct la o televiziune că premierul Victor Ponta este persoana despre care vorbea în luna august, și îl somează pe premier să recunoască faptul că în perioada 1997 – 2001 a fost ofițer SIE.
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională", "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.
Replica premierului a venit a doua zi, marți dimineața, atunci când premierul a declarat că acele afirmații sunt ”numai minciuni”. În Plus, premierul Ponta a subliniat că șeful statului este ”extrem de tulburat și frământat”.
Opiniile pro și contra au acaparat rapid atenția societății iar mass-media a început să trateze subiectul pe toate fețețe posibile.