2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportDecizie CCR: Votul în cazul Șova a fost CONSTITUȚIONAL

Decizie CCR: Votul în cazul Șova a fost CONSTITUȚIONAL

UPDATE 18:22: Magistrații Curții Cosntituționale a României au decis, miercuri, că votul Senatului în cazul Dan Şova a fost constituţional.

UPDATE 9:32 Augustin Zegrean, preşedintele CCR: „În măsura în care Constituţia permite acest lucru. N-am ce să vă spun acum. Din moment ce ne-au sesizat, înseamnă că ei apreciază că se poate„, a fost răspunsul lui Zegrean la întrebarea  dacă CCR ar putea decide ca votul în cazul Şova poate fi reinterpretat în sensul încuviinţării reţinerii şi arestării senatorului PSD, Dan Şova

UPDATE 9:30  Augustin Zegrean, preşedintele CCR: „Nu mai cred nimic. Şi ce cred nu mai cred, pentru că tot ce am spus se interpretează altfel. Eu spun cinstit, corect, adevărat şi totul se interpretează în diverse şi diverse feluri. Şi eu mă mir cum se poate ajunge la asemenea interpretări.”

****

Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova este dezbătută, miercuri, de Curtea Constituţională, informează Mediafax.

Curtea Constituţională a cerut, în 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatului la sesizarea făcută de 36 de senatori, referitor la neconstituţionalitatea hotărârii din 2 iunie, privind respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, în dosarul „Turceni – Rovinari”.

Citește și: Cazul Șova: Reinterpretare sau reluarea votului?

„Am trimis o scrisoare Curţii Constituţionale, care ne-a solicitat un punct de vedere în legătură cu sesizarea unor membri ai Senatului vizavi de votul pentru respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova. A fost însuşit acest punct de vedere. Punctul de vedere spune foarte clar că a fost corect din punct de vedere procedural şi că ne-am înscris în opinia Senatului în lucrurile pe care le-a solicitat Curtea Constituţională în decizia cu privire la o altă hotărâre declarată neconstituţională în aceeaşi situaţie”, declara atunci vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PNL Cătălin Boboc, anunţa în 8 iunie că a fost depusă o nouă contestaţie în cazul votului pentru Dan Şova.

„Şova ar trebui, ca orice cetăţean simplu, să meargă în faţa unei instanţe, iar aceasta să se pronunţe asupra cererilor Parchetului”, spunea Boboc.

Citește și: Liberalii contestă la Curtea Constituţională votul în cazul Șova

În 25 martie, Senatul a constatat că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, care a primit 79 de voturi „pentru” şi 67 „împotrivă”, nu întruneşte condiţiile legale.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial din 22 aprilie, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de articolul 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova, este neconstituţională.

În 6 mai, Curtea Constituţională a admis sesizarea PNL şi a stabilit, cu majoritate de voturi, că Hotărârea Senatului din 25 martie în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare, care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

După hotărârea Curţii Constituţionale, conducerea Senatului a decis reluarea votului în plen.

În 2 iunie, Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, fiind înregistrate 66 de voturi „pentru” şi 72 „împotrivă”.

Senatorul Dan Şova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupţie, este urmărit penal în dosarul privind acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică.

Şova, cercetat sub control judiciar, este acuzat de fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani, precum şi complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă