Instituția condusă de Victor Ciorbea nu dă semne că ar intenționa să atace la Curtea Constituțională ordonanța prin care Guvernul Ponta a modificat substanțial Legea Educației Naționale. Ca justificare, Ciorbea spune că nu a primit sesizări pe ordonanță, ca și cum nu ar avea posibilitatea să se sesizeze din oficiu. În ciuda criticilor presei, ale reprezentanților societății civile și chiar ale președintelui Traian Băsescu, Victor Ciorbea, instalat Avocat al Poporului la începutul lunii mai, nu consideră necesar să studieze mai îndeaproape textul ordonanței și, apoi, să sesizeze Curtea Constituțională. De ce? Pentru că nu ar fi primit, chipurile, sesizări.
Citește și: Guvernul a modificat Legea Educației pe gustul grupurilor de interese
„Nu am primit sesizări în legătură cu această OUG până acum, aşa încât noi nu putem acționa decât în cadrul constituțional şi legal stabilit“, este explicația halucinantă oferită, ieri, de Ciorbea. Or, Legea de funcționare a instituției Avocatul Poporului precizează foarte clar atribuția sesizării directe a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor (art. 13, lit. f), dar și că exercitarea atribuțiilor se realizează „din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăților comerciale, a asociațiilor sau a altor persoane juridice“ (art. 14, alin. 1).
Privilegii, primite tot prin OUG
Și de ce s-ar deranja Avocatul Poporului să atace la CCR ordonanța pe Educație când, la rândul său, a primit o serie de privilegii tot prin ordonanță de urgență (nr. 48/2014), adoptată în aceeași zi, 26 iunie, și în același mod (adică, fără să existe o urgență reală și fără să fie dezbătută public în prealabil)? Ordonanța de urgență nr. 48/2014 a avut ca pretext o restanță a României: crearea unui Mecanism național de prevenire a torturii în locurile de detenție. Obligația a fost asumată de țara noastră în 2009, iar termenul-limită pentru îndeplinirea ei este august 2014. Totuși, Guvernul Ponta a preferat să aștepte până cu o lună înainte de expirarea termenului. Apoi, plecând de la acest pretext, Legii Avocatului Poporului i-au fost aduse și alte modificări, care nu au legătură cu mecanismul. Una dintre acestea se poate măsura în bani: Avocatul Poporului și cei patru adjuncți ai săi vor beneficia, dacă nu au domiciliu sau proprietate în București, de decontarea cheltuielilor de cazare și transport de la localitatea de domiciliu până la locul de muncă. În plus, mandatul de cinci ani al Avocatului Poporului va fi considerat vechime în magistratură (măsură extinsă și asupra personalului cu studii juridice). Victor Ciorbea a susținut, totuși, ieri, că ordonanța nu presupune resurse suplimentare, ci „dimpotrivă, avem de-a face cu o muncă suplimentară voluntară“. Potrivit judecătorului Cristi Dănileț, membru al CSM, modificarea referitoare la vechimea în magistratură nu are nici o justificare, deoarece instituția Avocatul Poporului nu are nici o legătură cu justiția. Tot Dănileț atrage atenția, pe blogul său, că OUG nr. 48 nu are un aviz din partea CSM.
Modificările criticate
Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că OUG nr. 49/2014, prin care Guvernul Ponta a mutilat Legea Educației Naționale, transformă Educația într-un „chioșc, la care să se poată achiziționa diplome“. În acest context, șeful statului a vorbit și de „slugărnicia Avocatului Poporului“, care, „îmbuibat cu noile prevederi de drepturi materiale“, nu atacă ordonanța la CCR. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a solicitat, la rândul său, demisia ministrului pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, arătând că modificările aduse de OUG nr. 49 „măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate“.