0.4 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportBugetul de stat pe 2016 a fost aprobat de Parlament. Primele declaraţii...

Bugetul de stat pe 2016 a fost aprobat de Parlament. Primele declaraţii ale lui Cioloş

UPDATE: 13.43: Parlamentul a aprobat Legea asigurărilor sociale de stat pe 2016, cu 290 de voturi „pentru”, 3 abțineri și 15 voturi împotrivă”, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.57: Premierul Dacian Cioloş a vorbit, miercuri, în Parlament, despre aprobarea bugetului de stat pe 2016 şi a felicitat aleşii pentru modul în care s-au mobilizat.

Mai mult, el a dat asigurări că bugetul va fi utilizat transparent şi eficient, astfel încât să nu existe „derapaje”.

Totodată, premierul a vorbit despre controversa care priveşte bugetul alocat pentru irigaţii.

„Doresc să clarific problema cu irigaţiile”, a precizat premierul. „Faptul că nu am pus o sumă mare la irigaţii, nu înseamnă că e prioritar”. El a explicat că se doreşte ca banii să fie folosiţi, nu doar „puşi pe hârtie”.

UPDATE 12.20: Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2016, potrivit Agerpres.

Astfel, sau înregistrat 309 voturi pentru și 13 voturi împotrivă. Numărul amendamentelor admise de plen la acest proiect este de 22, iar cele respinse — 309.

Astfel, cei mai mulţi bani vor merge către Ministerul Apărării Naţionale, urmat de Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Apărării Naţionale primeşte în 2016 cei mai mulţi bani în plus faţă de execuţia preliminată din 2015, respectiv 3,36 miliarde lei, ajungând la 10,35 miliarde lei (+48%).

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice are fondurile suplimentate cu 662 milioane lei (+10,4%), la 6,61 miliarde lei. Ponderea în PIB avansează de la 0,85% la 0,89%.

Cea mai mare creştere, de 130%, revine Ministerului pentru Societatea Informaţională, care are alocate cu 240 de milioane de lei mai mult şi ajunge la un buget de 425,54 milioane lei, cu o pondere de 0,06% din PIB, de la 0,03%.

Ministerul Culturii va primi cu 171,3 milioane lei mai mult (+29%) şi va avea de la bugetul de stat circa 757,3 milioane lei, reprezentând 0,1%, în urcare de la 0,08% din PIB.

––

Senatorii şi deputaţii dau, miercuri, votul final pe proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat, pentru anul 2016, potrivit Agerpres.

Proiectul legii bugetului pentru 2016 a fost adoptat, marți după-amiază, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, au fost admise 22 de amendamente, iar 309 au fost respinse.

„Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic în forma în care a fost prezentat plenului reunit de către comisiile de specialitate și, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea în plen a 22 de amendamente și respingerea a 309. (…) Prin votul plenului reunit 22 de amendamente au fost adoptate și 309 respinse. Am plecat în dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numărul a crescut la 331 per total datorită unei prevederi regulamentare care permite fiecărui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege să poată adăuga amendamente, să ceară dezbaterea pe amendamente formulate în cursul dezbaterilor”, a declarat președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan.

Parlamentul a finalizat marți dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe înregistrându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (79) și la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.

În ceea ce privește legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, dezbătută marți de Parlament, aceasta prevede și autorizează veniturile pe capitole și subcapitole și la cheltuieli, pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului viitor.

Principalele prevederi ale legii se referă la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, care este de 2.681 lei, precum și la valoarea punctului de pensie care ajunge, anul viitor, la 871,7 lei. În anul 2016, indicele de corecție prevăzut la legea privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

 

 

Cele mai citite

România rămâne lider în Uniunea Europeană în privința inflației, cu o creștere de 5,5% în decembrie

România a înregistrat pentru a zecea lună consecutiv cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu o creștere anuală a prețurilor de 5,5%, conform...

Primăria Capitalei, venituri record din parcări în 2024

Primăria Capitalei a generat venituri semnificative în 2024 prin administrarea locurilor de parcare, a anunțat Nicușor Dan. Conform primarului general Nicușor Dan, Compania Municipală Parking...

Vrea să plece de la FCSB! Alexandru Musi își exprimă nemulțumirea, iar Mihai Stoica este dezamăgit: „E liderul naționalei U20”

Mijlocașul Alexandru Musi (20 de ani) și-a exprimat dorința de a pleca de la FCSB, nemulțumit de minutele jucate, o decizie care l-a surprins...
Ultima oră
Pe aceeași temă