Inițiativă prin care anumite ședințe de judecată pot avea loc online

Mai mulţi deputaţi PNL au depus o iniţiativă legislativă prin care propun ca plângerile contravenţionale şi solicitările de înlocuire a sancţiunii amenzii contravenţionale cu munca în folosul comunităţii să fie soluţionate exclusiv în şedinţe de judecată desfăşurate online.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

17.06.2021 - 20:38

„La cererea oricăreia dintre părţi, şedinţele de judecată, în fond şi în căile de atac, se desfăşoară exclusiv prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, instanţele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop", prevede proiectul.

Iniţiatorii apreciază în expunerea de motive că şedinţele de judecată online vor duce la soluţionarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile şi la creşterea gradului de acces la justiţie prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare şi de apărare.

Deputaţii liberali mai arată în expunerea de motive a iniţiativei că "dacă un contravenient locuieşte în Cluj, dar fapta contravenţională a fost săvârşită în municipiul Constanţa, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanţei de judecată pentru a-şi susţine plângerea contravenţională".

Potrivit inițiatorilor, „nici martorii, experţii şi nici avocaţii nu vor mai trebui să străbată întreaga ţară pentru a ajuta la soluţionarea unei cauze de complexitate redusă".

„Propunerea legislativă vizează o formă de permanentizare a şedinţelor de judecată în sistem online pentru anumite cauze şi nu are impact bugetar, pentru că mijloacele de comunicaţie audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislative există, fiind deja la dispoziţia instanţelor de judecată care pun în executare prevederile Legii nr.114/2021 (lege care se aplică doar din motive generate de pandemia de COVID-19)", se arată în comunicat.

Iniţiatorii susţin că propunerea legislativă vine şi în sprijinul continuării digitalizării instanţelor de judecată, obiectiv asumat de Guvern.

„Această soluţie de judecată a dosarelor este deja folosită în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, cele mai avansate în aplicarea acestui mijloc fiind Estonia, Germania, Slovacia, Suedia şi Spania", se mai arată în comunicat.

Iniţiativa legislativă iniţiată de Gabriel Andronache, Ioan Cupşa şi Radu Moisin mai este semnată de 26 de liberali şi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

 

Comentarii