Pare că trăim un an al recordurilor! Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că în luna iunie, am înregistrat o inflație de 15,1%, cea mai mare rată din ultimii 20 de ani. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la gaze, o creștere de 90%. Desigur, scumpirile și majorările au intrat într-o competiție, iar Banca Națională a României și Guvernul fac doar constatări, astfel că până la finalul anului vom număra supraviețuitorii din economie.
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41,32% în iunie 2022 faţă de iunie 202, şi energia electrică – plus 17,05%. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 49,71%, cartofii – 42,18% şi făina – 33,16%.
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 29,13%, apă, canal salubritate – 19,44% şi serviciile poştale – 15,94%, mai arată datele INS.
Topul scumpirilor față de iunie 2021:
- Gaze – 89,5%
- Ulei comestibil – 49,71%
- Ulei, slănină, grăsimi – 46,01%
- Cartofi – 42,18%
- Combustibili – 41,32%
- Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 41,10%
Analiștii se așteaptă la ce e mai rău din toamnă, pentru că de la 1 august au fost anunțate noi scumpiri, ceea ce va împinge în prăpastie alte noi zeci de mii de firme.
,,În toamnă, în funcție de evoluția prețurilor la energie, la gaze și chiar la carburant, vom vedea dacă va continua acest trend inflaționist sau prețurile se vor tempera. Dar prețurile vor continua să crească. În primele patru luni din 2022 sunt aproape 40.000 de companii care au intrat în insolvență, în lichidare, au probleme financiare. Ca urmare a acestui iureș inflaționist, a problemelor de finanțare, firmele vor continua să aibă probleme”, susține Adrian Negrescu.
În tot acest iureș al scumpirilor, locurile de muncă sunt compromise, iar misiunea Guvernului de a găsi soluții rapide este una contra-cronometru.
”Noi ne așteptăm că 120.000 de companii să aibă probleme în 2022, iar numărul acestor o să crească la 160.000 în 2023, atunci când vom vedea și un val semnificativ de șomeri, undeva la nivel de 500.000 de oameni care vor rămâne fără locuri de muncă. Și așa înțelegem de ce statul a insistat pe acea măsură de amânare a ratelor, pentru a da posibilitatea unor să-și amâne ratele, până vor găsi un alt job”, a mai explicat Adrian Negrescu.
De cealaltă parte și ratele cresc, astfel că ROBOR la trei luni se apropie de 7%, ceea ce face ca românii să plătească sute de lei în plus pentru aceeași rată față de începutul anului.
O altă mișcare neașteptată este creșterea uriașă a dolarului care a ajuns la 4,89 de lei, în timp ce euro scade treptat și este ținut la 4,94 de lei. Ce înseamnă această explozie a dolarului? Tot ce importăm, în special din China și SUA, vom plăti mai mult, astfel că aveam de-a face cu alte scumpiri din această zonă.
În tot acest timp, reprezentanții IMM-urilor stau la ușa Guvernului, unde se roagă să mai primească câte o păsuire ca să nu intre în faliment, fapt ce menționam mai sus, ar putea lăsa șomeri cel puțin jumătate de milion de români.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!