Premierul Ludovic Orban a anunțat, recent, că Executivul PNL își va asuma răspunderea pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători și majorarea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM (Institutul Național al Magistraturii).
De asemenea, potrivit unor surse guvernamentale citate de site-ul „g4media.ro”, Guvernul PNL ia în calcul să introducă pe lista legilor pentru care își va asuma răspunderea și desființarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție) și adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi.
Totodată, Ludovic Orban a anunțat că își dorește să elimine anumite prevederi din celebra OUG 114, pe care le cataloghează ca fiind nocive, respectiv: „prevederile din energie (taxarea, plafonarea prețului pentru producătorii de gaze și enegie electrică), supraimpozitarea sectorului financiar bancar, suprataxarea în domeniul comunicațiilor, prevederile legate de pilonul 2 de pensii, prevederile despre fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții”. Șeful Executivului a anunțat că nu va abroga măsurile luate în sectorul construcțiilor, deoarece dacă s-ar reveni la situația anterioară, foarte multe firme ar da faliment.
După o campanie electorală prezidențială destul de anostă, se anunță un veritabil război politic, între PNL și PSD, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor. Liberalii se vor lupta ca să își țină promisiunile față de electoratul lor dovedit la europarlamentare și cel câștigat de președintele Klaus Iohannis din rândul votanților lui Dan Barna. De cealaltă parte, PSD și ALDE vor fi puse în fața situației de a vedea atacate fix măsurile pentru care s-au bătut cu pumnii în piept în fața alegătorilor de Stânga.
Situația se complică, însă, în câteva dintre spețele menționate. PSD a depus, în regim de urgență, luni, legea care prevede abrogarea recursului compensatoriu. Deși pare paradoxală această decizie, în realitate lucrurile sunt foarte simple. Potrivit „podul.ro”, CCR a interzis Guvernului să își asume răspunderea pe un proiect de lege care este deja în dezbatere în Parlament, astfel încât graba PSD are ca scop blocarea Executivului Orban.
În privința revenirii la alegerea primarilor în două tururi, PNL trebuie să se grăbească dacă își dorește să atingă acest obiectiv. Legislația electorală nu poate fi schimbată, potrivit legii, decât cu cel târziu șase luni înainte de data alegerilor. Așadar, toate procedurile de modificare a legislației trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii acesteia ca alegerea primarilor în două tururi să fie posibilă, deoarece localele urmează să aibă loc în iunie 2020.