6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăIgor Grosu: "Persoane care nu vorbesc limba română, nu o înțeleg, au...

Igor Grosu: „Persoane care nu vorbesc limba română, nu o înțeleg, au tupeul să ne dea nouă lecții cum ne numim noi limba”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, avertizează că acei politicieni care se opun denumirii „limba română” sunt de fapt „persoane care nu vorbesc limba română”.

Igor Grosu face această subliniere după ce majoritatea parlamentară din Parlamentul Republicii Moldova a aprobat folosirea expresiei „limba română” în locul celei de „limba moldovească”. Opoziția, reprezentată de parlamentari socialiști și pro – ruși, a criticat această decizie. Proiectul fusese înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține 63 din cele 101 locuri de deputat. PAS este partidul din care provin șefa statului, Maia Sandu, și liderul Parlamentului, Igor Grosu.

„Am reiterat la Radio Moldova că denumirea limbii este o chestiune internă, suverană a Republicii Moldova. Tare mă întristez când persoane care nici măcar nu vorbesc limba română, nu o înțeleg, au tupeul să ne dea nouă lecții cum ne numim noi limba. De aceea, pentru cei cu apucături de frați mai mari, imperialiști, care toată viața au știut numai să indice altora cum să vorbească, cum să muncească și cum să se numească, îi rog să se abțină, să ne lase în pace”, a explicat Igor Grosu într-o postare pe facebook.

Mesajul președintelui Parlamentului a fost postat pe internet la data de 10 martie 2023. În două zile, mesajul a avut 446 de replici și 220 de redistribuiri.

Nu vorbesc limba română dar beneficiază de cetățenia României

Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, chiar și din Transnistria, au cerut și au obținut și cetățenia României. Cu toate acestea, chiar dintre aceste persoane, sunt unele care se opun expresiei „limba română”. Un utilizator de pe facebook consideră că acestor persoane ar trebui să li se retragă cetățenia română. Iată mesajul postat:

„Cred ca ar fi cinstit si normal ca acei care vor fi depistati ca fac procese impotriva limbii romane, dar au si cetatenie romana, sa fie verificati si automat printrun demers al guvernului R.Moldova catre Guvernul Romaniei, sa fie lipsiti de de acest drept, de cetatenie romana”

La postarea lui Igor Grosu, unii utilizatori de pe facebook au răspuns că în Republica Moldova trebuie organizat un referendum cu privire la modul cum să se numească limba de stat. Alții consideră că nu este necesar un referendum ci că trebuie să decidă oamenii de știință. Sunt și persoane care afirmă că „limba moldovenească” este doar un grai al limbii române.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...
Ultima oră
Pe aceeași temă