10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăICR trimite un ultranaționalist care cântă despre „rănile deschise în trupul României”...

ICR trimite un ultranaționalist care cântă despre „rănile deschise în trupul României” la Varșovia

Negrea, absolvent al unui liceu cu profil sportiv, ar urma ocupe postul de referent principal în cadrul ICR  din Varșovia. O astfel de trimitere în misiune permanentă se face de către MAE, la propunerea ICR, numai după îndeplinirea unor proceduri specifice trimiterii în serviciul exterior, după cum a explicat Ministerul la solicitarea România liberă.

„Domnul Negrea George Adrian se află în continuare în perioada de pregătire în Centrala MAE, urmând să fie trimis în misiune în străinătate numai dacă va finaliza întregul program de pregătire, dovedind astfel că deține cunoștințele necesare ocupării postului de referent principal relații în cadrul unui institut cultural din străinătate. Prin pregătirea pe care o efectuează la ICR și MAE înaintea plecării, personalul institutelor culturale românești în străinătate este instruit cu privire la toate aspectele legate de activitatea sa viitoare, de la modul de lucru și de colaborare cu cele două instituții, până la elemente de protocol sau de protecție a informațiilor,” a explicat MAE. Altfel spus, Negrea nu putea pleca în misiune fără acordul președintelui interimar al ICR, Mirel Taloș, al cărui mandat a fost prelungit. 

 

Un cântec patriotic

Negrea, un folkist cvasinecunoscut, al cărui canal de youtube înregistrează 872 de abonați, cântă însă despre unirea cu Basarabia și despre „rănile deschise în trupul României”, intrând în contradicție cu poziția oficială a României cu privire la Republica Moldova și riscând să declanșeze un conflict diplomatic cu aceasta. Cam toate piesele sale se învârt în zona cântecelor patriotice cu iz ultranaționalist. 

 

„Am vrut să fac această piesă pentru că ne apropiem de Centenarul Marii Uniri, care ne prinde tot cu tema nefăcută, cu răni deschise în trupul României. Sora Basarabie suspină după patria-mamă, iar frații noștri de dincolo de Prut sunt singuri, sunt orfani. Au trecut 100 de ani, iar noi nu am fost în stare să cerem înapoi ce ne-a aparținut. Această melodie aș vrea să răsune în toată țara, de la Nistru până la Tisa, de la Marea Neagră pănă la Dunăre”, descria George Negrea una dintre piesele pe care le pregătise pentru aniversarea de la 1 Decembrie 2018.

Printre condițiile prevăzute de postul referent la ICR se arată că se pot înscrie la concurs toți cetățenii români care cunosc o limbă de circulație internațională (de preferat limba engleză) şi eventual limba țării respective; au activitate profesională într-un domeniu intelectual, cultural-artistic, universitar-academic, științific, management public, diplomație; au o experiență în managementul proiectelor; sunt echidistanți politic, aderă la valorile democrației şi pluralismului, au abilități de comunicare; cunosc spațiul cultural din țările-gazdă şi cunosc legislaţia privitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR.

 

„Viața mea muzicală s-a schimbat radical după ce am întâlnit doi oameni cheie: poetul Felician Pop și cantautorul Octavian Bud. Lângă acești doi oameni m-am format, am prins aripi cu care pot să zbor prin poezia bună și prin muzica folk. Cu poetul Felician Pop lucrez cot la cot și de multe ori la o melodie bună, se naște și un text bun. (…) Totodată, sunt încântat că pot să îl am în lista mea de prieteni apropiați tocmai pe Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, cu care țin legătura des”. GEORGE NEGREA, CANDIDAT PENTRU POSTUL DE REFERENT LA ICR VARȘOVIA 

Diplomația 

George Negrea provine însă de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, instituție care se ocupă în principal cu evenimente din zona concertelor de muzică tradițională și folk, evenimente despre meșteșuguri, precum olăritul etc și unde director adjunct este unul dintre susținătorii săi – poetul Felician Pop.

„În conformitate cu CV-ul trimis de conducerea ICR împreună cu solicitarea de trimitere a domnului Adrian George Negrea în misiune permanentă la ICR Varșovia, acesta are o experiență de 7 ani în domeniul cultural, fiind referent cultural la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. De asemenea, are experiență în mass media, studii în Comunicare și Relații Internaționale, a inițiat mai multe proiecte de promovare a României în Polonia și are cunoștințe de limba polonă, pe lângă limba engleză”, susține MAE, în răspunsul transmis România liberă.

MAE a evitat să clarifice chestiunile delicate, respectiv care este nivelul de cunoaștere al limbii polone de către o persoană care va trebui să redacteze comunicate și informări în această limbă, precum și să organizeze evenimente, informând diplomatic că Negrea „are cunoștințe de limba polonă”. Varșovia nu este locul în care să te descurci doar cu limba engleză, au subliniat surse din ICR pentru România liberă. Deși Negrea se laudă că știe polonă și chiar cântă în această limbă, nicio piesă cântată în această limbă nu este disponibilă online. 

Presa locală a fost de-a lungul timpului mai mult decât îngăduitoare cu Negrea: 

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
Ultima oră
Pe aceeași temă